„El nem végzett császármetszésért már jelentettek fel kórházat, elvégzettért még nem"

Illusztrátor: Kránicz Dorottya
Illusztrátor: Kránicz Dorottya
Fotó: Kránicz Dorottya

Nincs olyan kismama vagy édesanya, aki ne találkozott volna a dilemmával: hogyan hozzam világra a gyermekemet? A Császárvonal projekt fő célkitűzése, hogy gyakorlati segítséget adhassanak a kétségek között őrlődő kismamáknak. Budapesten innen és túl.

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) szerint a császármetszés arányának 15 százalékos érték körül kellene mozognia, ezzel szemben Magyarországon 26-56% közötti a császármetszéses szülések aránya. Ennek oka, hogy hazánkban nincs érvényes, egységes szülészeti protokoll, nincs olyan központi, kötelező érvényű mérce, amelyhez az egészségügyi intézmények tudnak alkalmazkodni.

Mit tesznek ilyenkor a kórházak? A saját szokásaikhoz, helyi protokolljaikhoz igazodva segítenek a nőknek világra hozni a gyermekeket.

Protokollok hálójában

Ez megmagyarázza, hogy egyes intézményekben magasabb, míg máshol alacsonyabb arányban végeznek császármetszést a szakemberek. „El nem végzett császármetszésért már jelentettek fel kórházat, elvégzettért még nem” – kezdi a beszélgetést Kiss Verus, a Császárvonal alapítója, ezzel szemléltetve, hogy milyen sok mindenen múlik a nagy döntés: császáros szülés legyen vagy hüvelyi?

A Császárvonal munkatársai hatodik éve segítik a hozzájuk fordulókat
Fotó: Getty Images/AleksandarNakic

Alapvetően elmondható, hogy mindegyik mellett több érv és ellenérv szólhat, de korántsem mindegy, hogy milyen úton születik meg a gyermekünk. Az alapító három gyermeknek adott életet császármetszés útján – noha mindegyiknél hüvelyi útra készült –, pontosan tudja, hogy milyen következményekkel jár ez a hasi műtét.

Miért ne?

„Kutatások igazolják, hogy a császármetszés hatással van a csecsemő immunrendszerére, valamint az idegrendszeri fejlődésre" - kezdi a császármetszés hátrányainak felsorolását Kiss Verus.

„Ennek oka, hogy mivel nem a hüvelyen keresztül érkezik a világra, így elsőként a steril gumikesztyűvel, a műtőben dolgozókkal érintkezik a hüvelyben lévő baktériumok helyett. Ehhez hozzátartozik, hogy a születés perceiben kevésbé aktív, mintha természetes úton születne, hiszen nem kell küzdeni a kijutásért. Ezek a tényezők együttesen befolyásolhatják a gyermek korai fejlődését, érthető, hogy a fejlesztő pedagógusok is gyakran kérdezik az anyától: hogyan született a gyermek?

Számos érv és ellenérv sorakoztatható fel a császármetszés mellett és ellen
Fotó: Kemal Yildrim/Getty Images

A császármetszés ellen szól, hogy nem ez a születés eleve elrendelt folyamata. Gondoljunk bele: egészen a 18-19. századig nem létezett császármetszés, vagyis a nők évezredeken keresztül hüvelyi úton hozták világra gyermekeiket, és mind tudjuk, hogy a természetes folyamatoknál sosem fog jobbat ismerni az ember. Ezzel együtt az is tiszta sor, hogy az azóta császárral megmenthető babákat, anyákat abban az időben elvesztettük.

Miért igen?

Habár számos ellenérvet ismerünk a császármetszés ellen, kezdve a fent említett tényezőktől egészen a műtéti kockázatig vagy a szülés után fennálló hegkezelésig, mégis az orvostudomány egyik legnagyobb találmányaként kell említeni ezt az eljárást.

glamour plusz ikon Nem szégyen terápiára járni, még akkor sem, ha nincsenek „nagy” problémáid

Nem szégyen terápiára járni, még akkor sem, ha nincsenek „nagy” problémáid

Vannak olyan helyzetek, amikor a császármetszés életeket menthet, mind a babáét, mind pedig az anyáét. A császármetszés egy fantasztikus találmány, ami segít, hogy a szélsőséges helyzetekben és komplikációk során is egészségesen szülessenek meg a gyermekek. Tehát nem az eljárással van probléma, hanem az azzal kapcsolatos tévhitekkel.

Például, sokan úgy gondolják, hogy a nagy babát csak császármetszéssel lehet megszülni, vagy hogy a császármetszés miatt biztosan elkerülhetől a gátpanaszok - de ez nem igaz. Ilyen és ehhez hasonló tévhitek miatt sokan választják a császármetszést” – magyarázza Verus, akinek elmondása alapján nem csak az egészségügyben dolgozó szakemberek tudnak változtatniuk a szokásokon, hanem az anyák is.

A császármetszés mellett szól, hogy általa drasztikusan lecsökkent a kismamák halálozási aránya
Fotó: Westend61/Getty Images

Minden kismama felelőssége, hogy előzetesen tájékozódjon a szülési lehetőségekről, a szülés során alkalmazott beavatkozások hatásairól, az élettani szülésről, és tisztában legyen azzal, hogy milyen esetben lehet indokolt a császármetszés, mik a jogai, lehetőségei a szülőszobán. Ebben segít a Császárvonal, immár hat éve.

Április: a császármetszés hónapja

A Császárvonal azzal a céllal alakult, hogy segítsük a szülés előtt álló vagy a szülésen átesett édesanyákat. Nagyon sok nő keres minket különböző kérdésekkel, félelmekkel, aggályokkal, amelyekre szeretnénk hatékony válaszokat adni. Jelenleg egy nyolcszáz fős szakmai csapattal dolgozunk együtt, köztük pszichológusokkal, mozgásszakértőkkel és egészségügyi szakemberekkel, akik mindenben tudnak segíteni a hozzánk forduló nőknek." - magyarázza Kiss Verus.

A szakértő szerint a kismama egyik legfontosabb felelőssége, hogy a szülés előtt megfelelő információkkal szerelkezzen fel
Fotó: Getty Images/AleksandarNakic

Annak érdekében, hogy még többen megismerjék a Császárvonal tevékenységét, Verus és társai minden év áprilisában meghirdetik a császármetszés hónapját, amikor aktívabban kommunikálják segítő tevékenységüket. Itt valóban bárki bekopogtathat, ha támogatásra van szüksége, mert éppen információt, megbízható szakembert keres vagy csak szeretné megosztani a véleményét, megéléseit egy támogató közegben.

glamour plusz ikon Mégis miért szenvedünk az inkontinenciától, ha az gyógyítható?

Mégis miért szenvedünk az inkontinenciától, ha az gyógyítható?

A Császárvonal alapítója a beszélgetés végéhez közeledve leszögezi, hogy az előzetes tájékoztatás az egyik legmegnyugtatóbb dolog, amit egy kismama kaphat.

„Sokan úgy vélik, hogy a szülés előtt mindenről tájékoztatják őket, és ez csupán egy rózsaszín út, amin csak végig kell menni, de a valóságban nem ez történik. Rengeteg nyitott kérdés van a kismamák előtt, és ez az út nem mindig cukormázas. Erre szeretnénk felhívni az anyák figyelmét, hogy tudják, mire is készülnek, amikor szülés előtt állnak. A Császárvonal weboldala, ingyenes applikációja ebben is segít.”

Az alapító végül megjegyzi, hogy szülés után álló nőket is várnak, mint mondja: sosem késő a saját szülésélményünk feldolgozásával, a várandósság és a szülés után megváltozott testünkkel elkezdeni foglalkozni, heget kezelni, tornázni. Évekkel, évtizedekkel később sem. Ez az idei kampányuk üzenete.