Egy régi magyar márka, ami túlélte a rendszerváltást, és ma szerethetőbb, mint valaha
A Szarvasi kávéfőző nem csak a reggeleink finom kávéját jelenti, hanem emlékeket elevenít meg és őrzi a hagyományainkat. Megtestesül benne a kevesebb több filozófiája. Strasszer Krisztina ügyvezetővel a Szarvasi® múltjáról, jelenéről és jövőjéről beszélgettünk.
Élénken él bennem a gyerekkori emlék, hogy büszkén tunkolom a konckacukrot mama gőzölgő kávéjába, amit egy számomra már akkor is gyönyörű, virágokkal díszített porcelán kiöntőből öntött ki az ikonikus üveg kávéspohárba. Nekem ez a meghitt, illatokkal, ízekkel és szeretettel teli vasárnapi kép villan be, ha a Szarvasi kávéra gondolok. Strasszer Krisztina, a Szarvasi ügyvezetője, éppen ezt az érzést szeretné konzerválni a jövő generációi számára.
Honnan indult el a Szarvasi útja?
Maga a Szarvasi®, mint Vas- és Fémipari Szövetkezet, az 1950-es évek elején alakult, és kis háztartási gépeket, valamint lámpákat gyártott. Az egyik ikonikus terméke már akkor is a Szarvasi® kotyogós volt, amit a tűzhelyre vagy sparheltre lehetett felrakni. A ’70-es években született meg az az elektromos kávéfőző, ami mindenkinek azonnal az eszébe jut, ha a Szarvasiról esik szó. Az ikonikus modell a Szarvasi® 612-es kocka alakú kávéfőző lett.
A rendszerváltás után eléggé hányattatott sorsa volt a márkának: hol jól ment, hol nem, majd privatizálták, többször is tulajdonosváltás történt. De hosszú évtizedeken át az ikonikus Szarvasi lámpa és kávéfőző minden háztartásban megtalálható volt. A férjemmel 2019-ben kerültünk a Szarvasi kávéfőzővel és magával a márkával kapcsolatba, amikor a Vas és Fémipari Zrt. csődbe ment, és mi megpróbáltuk megmenteni a kávéfőző-gyártást. A beszállítókkal összefogva gyakorlatilag újraépítettük a gyártást és a márkát.
Szívügyünk volt, hiszen talán ez az utolsó magyar márka, ami még a régi időkből való. Ha visszagondolunk, elég sok háztartási termékünk volt a rendszerváltás előtt; ezeknek a márkáknak a termékei ellátták a teljes háztartást, de sajnos a hazai gyártás szinte teljesen eltűnt az évek alatt, egyedül a Szarvasi® maradt fent a mai napig.
Missziónk, hogy legalább ezt az egyet meg tudjuk menteni a jövő számára.
Én 2024 januárjától vettem át a cég irányítását. Végzettségem szerint közgazdász vagyok, és 26 éven keresztül bankban dolgoztam, vezetőként. Tavaly januárban azzal a céllal vettem át a cég vezetését, hogy fejlesszük a márka ázsióját, és egy Szarvasi® nimbuszt szeretnék építeni. Szeretném, ha minden háztartásban lenne egy Szarvasi® kávéfőző.
A Szarvasi kávéfőző a legtöbb családban egy ikonikus termék. Nem csak a finom kávét idézi meg, hanem a vasárnapi családi ebédeket, a kis üvegpoharakat és a nagyszüleink bársonyos hangját. Tapasztalod az emberek érzelmi kötődését a termékhez?
Abszolút! Nagyon sok rendezvényre, konferenciákra járok, és amikor elmondom, hogy mi gyártjuk a Szarvasi® kávéfőzőket, abban a pillanatban megváltozik az emberek arca. Legyen az 20 vagy 70 éves, azonnal nosztalgiázni kezdenek. Ahogy te is mondod, emlékeket idéz mindenkiben, és arról mesélnek, hogy a nagymamájuk annak idején hogyan főzte a kávét az almáspite mellé. Teljesen felhőtlenné válik így a beszélgetés, és az egymáshoz való hozzáállás is: hirtelen megszűnnek azok a falak, amik egy beszélgetés elején két idegen között húzódnak.
Ebből adódóan is kezdtem el én is azon gondolkodni, hogy ezt az életérzést mindenkinek az életébe be szeretném csempészni; vissza akarom hozni ezt a nosztalgikus harmóniát. Egyre gyorsabb tempót diktál a körülöttünk lévő rohanó világ, ezért szeretném, hogy legalább egy kávészünet erejére tekintsünk vissza, mert a múltunk kötelez minket, hiszen ebből táplálkozunk, legyen ez család vagy történelem. Mindig a múlt és a gyökerek határozzák meg és alakítják az ember életét.
„Nem létezik univerzális, mindenki számára tökéletes étrend, mert a mikrobiomunk is egyedi”
Hogyan működik maga a kávéfőző?
Nem egy bonyolult dologról van szó: a kazán felfűti a vizet, és gőzzel lefőzi az őrölt kávét. Sokan nem tudják, de a presszókávé egy sajátos magyar szó is. A Szarvasi® három és fél, négy báron főzi le a kávét a kilenc bár helyett; ezt szoktuk mi presszókávénak hívni, hiszen egy jóval erősebb kávét kapunk, viszont alacsony a csersavtartalma. Az 1960-as években kimondottan az Omnia kávé lefőzésére volt specializálva. Ez volt az akkor kapható legjobb kávé. Az elmúlt időszakban többen is tesztelték specialty kávékkal, és a lefőtt kávé meglepően jó eredményeket mutatott.
Te milyen kávét fogyasztasz?
Abszolút Szarvasi®-fan vagyok, de hozzá kell tennem, hogy rendkívül amatőr kávézónak tekintem magam. Terveztem, hogy elvégzem a barista-tanfolyamot, de aztán rájöttem, hogy felesleges. Ugyanis a saját ízlésem szerint szeretném inni a kávét; az én kedvencem pedig az americano típusú kávé, tehát felengedem forró vízzel, amit lefőzök a Szarvasin. Azért is csodás a Szarvasi®, mert mindenki a saját ízlése szerint tudja lefőzni a kávéját: van, aki több vizet és kevesebb kávét tesz bele, és van, aki fordítva. Rengeteg kávé és kávéfőző van már a piacon, de egyiknek sem lesz soha olyan íze, mint egy Szarvasival lefőzött kávénak. Nem mellesleg pedig
ott az a retró érzés, és az az íz, amikor először találkozott az ember a kávéval.
Gyerekkoromban a szüleimnél és a nagyszüleimnél is Szarvasi kávé volt, és nekem az első kávéélményem is ehhez köthető. Minden kávét ahhoz az ízhez mérek, és a mai napig senki nem tud olyan finom kávét főzni, mint amit apu csinál a Szarvasival.
A kávéfőző megjelenésén szeretnél változtatni?
Fontos a hagyományos megjelenés, amellyel a vevőink azonosítanak bennünket. A Szarvasi® Szarvason készül, a gyártást ott folytattuk mi is. A formavilág megújítása hosszú feladat. Az elkövetkezendő időszakban szeretnénk összekapcsolódni egy egyetemmel, akinek van ipari formatervező részlege, hogy picit dizájnosabbá tegyük a megszokott kávéfőző külsejét, és esetleg adjunk egy új ruhát a Szarvasinak. A piros buszkapcsolóként emlegetett gombot viszont biztos, hogy nem fogjuk megváltoztatni, mert ez a kis billenő kapcsoló hozzátartozik magához a Szarvasihoz.
Jelenleg egy limitált kiadású kotyogós kollaboráción dolgozunk a Derekas Porcelánnal, ami október–november környékén már kapható lesz. Mivel annak idején a Kalocsai-val voltunk kapcsolatban, ezért mindenképpen szerettem volna velük folytatni a közös munkát. A Seherezádé névre keresztelt kotyogósunk anno nagyon nagy sikert aratott. A kávéfőző alja fémből készült, de a teteje egy porcelán kávékiöntő, így a kávé automatikusan belefő ebbe a gyönyörű kávékiöntőbe, amiből elegánsan lehet szervírozni a finom, friss kávét.
A porcelánon egy motívumot szeretnénk megeleveníteni; visszatérve a hagyományokhoz, Szarvas környéki népművészeti motívumokkal szeretnénk készíteni egy limitált kollekciót. Ezekkel a modern, újragondolt népi motívumokkal a retro életérzést kedvelő fiatalokat szeretnénk megszólítani. Emellett a hazai kortárs keramikusokkal is szeretnénk kollaborációkat létrehozni. A Parbiarttal már elkezdtük a munkát, mely nagyon egyedi lesz, és izgalmas; sok fiatalt szeretnénk vele elérni.
A kotyogós mellett a 612-es és 624-es Szarvasi® is új köntöst kap?
Igen, a 612-es és a 624-es Szarvasiból is szeretnénk limitált színpalettájú és absztrakt mintás kollekciót. Régóta szeretnék új színeket a piros és a narancssárga mellé; nagyon dolgozunk rajta, hogy pasztell rózsaszín, barackvirág és menta színű kávéfőzők is legyenek.
Tízből kilenc emésztési problémát nem ételintolerancia okoz, hanem a szorongás
A Szarvasi® kávéfőző fenntartható, zöld szemlélete miben valósul meg?
Magyarországon, magyar emberek és magyar beszállítók által gyártott termékről beszélünk; nem utazik tengerjáró hajón hónapokig, hatalmas mennyiségű üzemanyagot elpöfögtetve a Távol-Keletről. Ezért az ökológiai lábnyoma nagyon minimális. Viccesen azt szoktuk mondani: „Nem foglalkoztatunk avulási mérnököt.” Ezek a termékek évtizedekig működnek, van olyan kávéfőző, ami 20–25 éve rendszeres használatban van, és természetesen megfelelő karbantartás mellett tökéletesen működik, és maximum csak a ruhája kopott meg.
Megesik, hogy cserére szorulnak benne a kopóalkatrészek, vagy az ikonikus üvegedény eltörik, de ezeket a webshopunkból vagy kereskedelmi partnereinknél könnyedén lehet pótolni. A Szarvasi a mindennapok kávéfőzője.
A külföldön élő magyaroknak van lehetőségük Szarvasi® kávéfőzőt rendelni?
Nagyon sok megkeresést kaptunk, de számos esetben a szállítási költség magasabb lenne, mint maga a kávéfőző; ezért most a németországi Amazonon fogunk megjelenni. Sajnos azt tapasztalom, hogy Magyarországon nincs kereslet a színes termékekre, külföldön viszont egyre inkább. Ezért is várom nagyon az új színeket, mert bízom benne, hogy a külföldieknek is szerelem lesz első látásra.
Szlovákiában és Romániában is vannak partnereink; ezt a vonalat is szeretnénk tovább erősíteni. De a legnagyobb célunk természetesen az, hogy minden magyar háztartásban legyen egy Szarvasi kávéfőző. Tavaly 75 ezer darab kávéfőzőt gyártottunk, és 72 ezret el is adtunk belőle, ezért úgy gondolom, hogy nem lehetetlen, amit megálmodtunk.
előfizetésem
Hírlevél