98 évig élni demencia nélkül? Magyar szakember árulta el, milyen ételekkel lehetséges
Az utóbbi évtizedekben világossá vált, hogy az étkezés a testsúlyunk mellett az agyunk egészségére és az élettartamunkra is hatással van. A hosszú élet titkát régóta kutatják. Az úgynevezett kék zónák pedig, mint az olaszországi Szardínia, a japán Okinava vagy a kaliforniai Loma Linda azt mutatják, hogy a megfelelő étrenddel, mozgással és életmóddal a 90–100 éves életkor élére nem lehetetlen, mi több, akár életünk végéig megőrizhetjük szellemi állapotunkat is. De vajon mi kell ehhez? Mit kell tenni ma azért, hogy hatvan-hetven év múlva is tiszta elmével éljünk?
A titok nem varázsdiétákban rejlik, hanem a mindennapi szokások következetes átalakításában. „Az öregedés természetes folyamat, de a gyors leépülés nem törvényszerű. Az étkezésünkkel jelentősen lassíthatjuk az agy öregedését, csökkenthetjük a demencia és a szív-érrendszeri betegségek kockázatát” – világít rá Dr. Molnár Éva belgyógyász tanulmánya. Erre mondhatnánk, hogy biztos nem egyszerű kialakítani az öregedés gátló táplálkozást. Pedig de. Ugyanis nem kell teljesen lemondanunk a magyar konyháról, a finom falatokról, csupán tudatosabban kell válogatnunk az alapanyagokat és a főzési módokat.
Miért öregszik az agyunk?
Mielőtt rátérünk arra, hogyan őrizhetjük meg szellemi frissességünket az étkezéssel, tisztázzuk a demencia kialakulásának főbb tényezőit. Ilyen a genetikai hajlam, de meghatározó szerepe van a krónikus gyulladásnak és az úgynevezett oxidatív stressznek is, amelynek egyik fő kiváltója az étkezés. A túl sok cukor, a finomított szénhidrátok, a feldolgozott húsok és a transzzsírok egyaránt hozzájárulnak az erek károsodásához, ami az agyi vérkeringést is rontja, emellett az idegsejtek közötti kommunikációt is hátráltatja. Ugyanis az agyunk érzékeny a vércukoringadozásra.
Egy hétig szorongáscsökkentő ételeket ettem: túlzás nélkül megváltoztatta az életemet
A folyamatosan magas cukorterhelés inzulinrezisztenciát okoz, miközben az idegsejtek energiaellátását is megzavarja. Ez hosszú távon rontja az agyi funkciókat és gyorsítja az öregedést. A szakember szerint ezért érdemes kerülni a bő zsírban sült húsokat, a fehér lisztes kenyérféléket, a zsíros felvágottakat és a cukrozott üdítőket, mert ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az erek hamarabb elmeszesedjenek, az agy pedig gyorsabban veszítse el rugalmasságát és frissességét. Ezek után jogos a kérdés: mégis mit együnk?
A belgyógyász beszámolója szerint a legnagyobb változást az hozza, ha az étrendünk gerincét friss zöldségek, teljes értékű gabonák, hüvelyesek és halak alkotják. Nem véletlen, hogy a hosszú életű népcsoportok szinte mind hasonló alapelvek szerint étkeznek, és a helyi szezonális alapanyagokra építenek. Ugyanakkor fontos, hogy nem egzotikus, nehezen beszerezhető hozzávalókról van szó. Magyarországon is megtalálható minden, ami az agy számára védelmet jelent. Ilyenek a hüvelyesek, a káposztafélék, a cékla, a dió- és magfélék, a savanyított tejtermékek, valamint a hidegen sajtolt olajok.
„Ha heti két-három alkalommal kerül hal az asztalra, és a zsiradékot részben olíva- vagy repceolajjal helyettesítjük, az már önmagában is mérsékelheti a demencia kialakulásának kockázatát.” A szakember hangsúlyozza: nem szükséges teljesen felhagyni az állati eredetű ételekkel, de érdemes csökkenteni a vörös húsok mennyiségét, és helyette előtérbe helyezni a hüvelyeseket, például lencsét, babot, vagy csicseriborsót, amelyek rostban és fehérjében is gazdagok, illetve segítik a bélflóra egészségét.
Mediterrán étrend magyar módra
A mediterrán diéta előnyeit sokszor emlegetik, a kifejezés hallatán azonban szinte mindannyian drága és idegen ételekre asszociálunk. Pedig lehet ezt egyszerűen is, sőt. A szakértő szerint nem kell minden nap tengeri herkentyűt fogyasztani, a hazai halak is elegendőek, és a legtöbb zöldség helyben is elérhető. Mert nem az alapanyagok földrajzi származása a lényeg, hanem az étkezési minta.
Egy adag sült hekk vagy pisztráng tökéletesen megfelel, a káposzta, a cékla, a sárgarépa és a savanyú káposzta pedig remekül helyettesíti a mediterrán térségben használt zöldségeket. Míg a kenyérből érdemes teljes kiőrlésűt választani, mert lassabban emeli a vércukorszintet. Valamint itt lép életbe a “színes tányér” elve is. Minden étkezéskor érdemes többféle színű zöldséget fogyasztani, mert a különböző színanyagok más-más antioxidánst tartalmaznak, amelyek együtt képesek védeni az idegsejteket a károsodástól.
Öt nap, és mintha kicseréltek volna: léböjtkúrám története a Dunakanyarban
A belgyógyász szerint már az is sokat jelent, ha a megszokott ebéd mellé minden nap kerül valamilyen friss vagy savanyított zöldségköret, télen például savanyú káposzta vagy cékla, nyáron friss paprika, paradicsom és salátafélék.
Áldásos böjt
A hosszú élet titka nem kizárólag azon múlik, mit eszünk, hanem azon is, mennyit és mikor. Egyre több kutatás bizonyítja, hogy az időszakos böjt (vagyis amikor naponta 12–14 órát nem veszünk magunkhoz ételt, például este 7 és reggel 9 óra között) javítja az inzulinérzékenységet, és segíti az agysejtek regenerációját. Ez pedig egy újabb érv amellett, hogy nem kell lemondani a hagyományos magyar étkezésről, elvégre abban természetes módon jelen van a böjt.
Anno télen kevesebb hús állt rendelkezésre, ezért az emberek ilyenkor visszafogták a kalóriabevitelt. Ma már bármikor elérhető bármilyen étel, ennek ellenére időnként javasolt beiktatni egy-két hétig tartó böjtöt. A mértékletesség ugyanis nemcsak a kalóriabevitel szempontjából fontos. Az emésztőrendszernek és a hormonháztartásnak is jót tesz, ha nem terheljük folyamatosan. A rendszeres, mérsékelt mozgás, mint például napi fél óra séta, biciklizés vagy kocogás szintén alapvető, minekután a megfelelő izomerő és a jó keringés az agy oxigénellátását is javítja.
Együnk ma a jövőnkért
A szakember szerint nincs szükség drága szuperélelmiszerekre vagy divatos kapszulákra, hiszen a hagyományos magyar konyha is képes lenne támogatni a hosszú életet, ha újra felfedeznénk régi mintáit, köztük a szezonális alapanyagokat, a savanyítást, a hüvelyesek rendszeres fogyasztását és a mértékletességet. Nem arról van szó, hogy soha többé ne együnk rántott húst vagy süteményt.
Fontos, hogy ezek inkább ünnepi fogások legyenek, ne a mindennapok alapjai.
Ha így étkezünk, és mellette figyelünk a mozgásra és a lelki egészségünkre, jó eséllyel megőrizhetjük a szellemi frissességünket akár 90 éves kor felett is. A hosszú élet tehát nem titokzatos recept vagy gyors megoldás kérdése. Sokkal inkább a mindennapi döntések következetes sorozata: a friss, változatos ételek előnyben részesítése, a feldolgozott termékek kerülése, az étkezések ritmusának átgondolása, a rendszeres mozgás és a közösségi élet fenntartása. Mindezekkel együtt számukra is elérhetővé válhat, hogy 98 éves korunkban aktívak legyünk testileg és szellemileg.
előfizetésem
Hírlevél
