Így változik meg az emésztésed, amikor babát vársz
Egy várandósság alatt megszámlálhatatlan változás megy végbe egy nő testében, az orvostudomány fejlődésével nagyon sok új információ és kutatás születik hónapról hónapra. Az emésztés és a bélflóra változásának kutatása is az egyike ezeknek az új területeknek. Táplálkozási tanácsadó segítségével jártunk utána a témának.
Az emésztőrendszerünk, mint az egészségünk alapja
A gyomor – bélrendszeri egészségünk azért olyan fontos, mert kihat nemcsak az egészséges bélműködésre, de kutatások kimutatták hogy a tápcsatornánk egészsége, a mikrobiomok megfelelő egyensúlya és megléte kihat az immunrendszerünk működésére, csökkenti számos betegség rizikóját (például szívinfarktus) és még a mentális egészségünkre is jó hatással van. Sok esetben beszélnek agy-bél tengelyről is pontosan a fentebb leírtak miatt. A szájüregben, az egészséges és helyes, mindennapos dentális és szájhigéniával kezdődik ennek az egyensúlynak a fenntartása.
Mindezekért érdemes tenni a bélrendszerünk egészségéért, ezért is hívják fel a szakemberek a tudatos családtervezésre a figyelmet, mert nagyon sok aspektusa van és egészségügyi szempontból is megéri felkészülten állni a várandósság elé egy jól kialakított, egészséges életmóddal. Az egészséges gyomor és bélrendszer alapja a megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyag bevitele, és a mozgásban gazdag életmód. Az élelmiszerek közül kiemelkedően fontos a fermentált és rostokban gazdag ételek fogyasztása.
Előbbiekben megtalálhatóak azok a probiotikumok, amikre a bélrendszernek szüksége van – ilyen fermentált ételek a kefír, joghurt, kombucha és az olyan élő kultúrák, mint a savanyított zöldségek (káposzta) és a korai konyhából ismert kimchi. Ma már tudja az orvos tudomány, hogy mennyire fontos a helyes és egyensúlyban lévő bélflóra – amit az antibiotikumok sajnos felborítanak.
Már az ókori Babylonban felfedezték a fermentálás csodálatos erejét
Minden egyes antibiotikum-kúra után javasolt egy pro- és prebiotikum kúra – ám ezzel nem kell megvárni a betegségeket. Egy tudatos és jól kialakított életmódban már a mindennapokba is be lehet építeni a megfelelő mennyiségű pro- és prebiotikumok bevitelét.
Más lesz várandósan?
Ahogy sok minden a testünknek ez a működési folyamata is megváltozik – legalábbis egy időre - a várandósság alatt. Császár Franciskát, táplálkozási tanácsadót kérdeztem arról, hogyan hat a várandósság az emésztésünkre. Ma már tudja az orvostudomány, hogy várandósság alatt a kismamák emésztése jelentősen megváltozik, amelynek több oka is van. Egyrészt hormonális változások mennek végbe és elsősorban a megemelkedett progeszteronszintnek köszönhetően lelassul az emésztés.
A lassabb áthaladás azt biztosítja, hogy a szervezet több tápanyagot tud kinyerni az elfogyasztott ételből. Másodsorban a fejlődő és növekvő kisbaba fizikai nyomást is jelent a belső szervekre, amelyek további diszkomfortot jelenthetnek a kismamáknak a több, mint kilenc hónap alatt. Erre ma már tudunk figyelni az étkezéssel és akár az öltözködés is tud segíteni. Minél több teret adunk a kényelmes növekedésre, annál jobban tudnak helyezkedni a belső szervek. Az egyik ilyen lehetőség, hogy a kosaras melltartókat lecseréljük/elhagyjuk, így a bordák kényelmesen tudnak tágulni teret adni a belső szerveknek.
A szakértő elmondta, hogy az első hónapokban a legjellemzőbb tünet a puffadás és a szorulás. A második és a harmadik trimeszterben, ahogy a kisbaba növekszik, sok kismama tapasztal gyomorégést, illetve, hogy hamar eltelítődnek az étellel. A hormonális változások az étvágyra is nagy kihatással lehetnek, van, akinek furcsa kívánásai lesznek, van aki sokkal többet tud enni mint korábban, de étvágytalanság és undor is előfordulhat.
Császár Franciska szerint ezek a tünetek nagyon kellemetlenek tudnak lenni, ezért érdemes a megfelelő táplálkozással támogatni a szervezetünket ebben az időszakban. Ajánlott odafigyelni a megfelelő rostbevitelre, vagyis zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek és teljes kiőrlésű gabonák fogyasztására. Emellett a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása és a mozgás is segíthet, hogy elkerüljük a szorulást. Főleg a várandósság második felében a többszöri kisebb étkezés kedvezőbb lehet mint a nagyobb adagok. Ezek nem csak a tüneteken enyhítenek, de az általános egészségre is pozitív hatással vannak.
Lassabb emésztés, puffadás, új ételérzékenységek: ez történik a bélrendszerrel a menopauza idején
Az a kérdés is felmerül, hogy mindez hogyan hat a fejlődő magzatra. Az szakértő azt mondja, hogy a lassabb emésztés azt hivatott szolgálni, hogy a test minden tápanyagot ki tudjon nyerni az ételből, amelyek fontosak a magzat agyának, csontozatának és idegrendszerének a megfelelő fejlődéséhez. Amennyiben komolyabb probléma van a kismama emésztésével, az akár negatívan is befolyásolhatja a kisbabát, mivel nem tudnak rendesen felszívódni a szükséges tápanyagok. Ha valakinél extrém hányás, hasmenés áll fenn hosszabb ideig, érdemes mindenképpen orvoshoz fordulni.
Mindebben a folyamatban vajon hol vannak a bélflóra baktériumai? A kismama megfelelő mikrobiomja biztosítja a baba zökkenőmentes fejlődését, valamint támogatja az anyuka immunrendszerét ezekben a megerőltető hónapokban. A bélmikróbák által termelt anyagok, a metabolitok, a magzat immunrendszerét is befolyásolják és
akár a gyermek jövőbeli súlyára és inzulinszenzitivitásra is kihatással lehetnek.
Továbbá természetes szülés esetén a kisbaba az anya mikrobiomját kapja meg, ezért különösen érdemes odafigyelni minden kismamának a megfelelő táplálkozásra, hiszen a gyermekük jövőbeli egészségére lehetnek pozitív hatással. Eddig is tudtunk mennyire fontos az egészséges étkezés, főleg nekünk nőknek. Ha másért nem, akkor a jövő nemzedékéért fontos, hogy figyeljünk magunkra.
előfizetésem
Hírlevél
