Ez történik a testeddel, ha kipihened az év végi fáradtságot

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Az év vége közeledtével te is fáradtabbnak érzed magad? Ez egyrészt lehet a sötétség teljesen természetes velejáró hatása is, de azzal sem árt tisztában lenned, hogy egy ilyen fárasztó év végén nincs abban semmi megdöbbentő, ha a szokásosnál több pihenésre vágysz.

A pihenés ne legyen luxus év végén sem
A pihenés ne legyen luxus év végén sem
Fotó: Anastasiia Krivenok/Getty Images

Cikkünkben sorra vesszük a kielégítő pihenés legfontosabb ismérveit, majd olvashatsz egyszerűen és könnyen alkalmazható praktikákat is, melyeket bármikor bevethetsz, ha úgy érzed, a szervezeted igényli a pihentetőbb perceket, órákat, vagy akár napokat. Ugyanis a pihenés manapság már szinte luxusnak számít, és ahogy az alváskutatók tartják, bizony pihenni is tudni kell! A legfrissebb nyugat-európai és tengerentúli kutatások szerint idegrendszerünknek három teljes hétre van szüksége ahhoz, hogy megfelelő szinten regenerálódjon.

Ez történik a testeddel és a lelkeddel három hét pihenés során

Az első héten hiába tetted le a tollat, csuktad be a laptopodat az íróasztalodon, és zártad be magad után az irodád ajtaját, bizony még korántsem sikerül teljesen elengedni a mindennapi munkahelyi dolgokat, amiket hátrahagysz egy hosszabb szabadság kezdetekor. Nincs ez másképp akkor sem, ha épp semmilyen folyamatban lévő, vagy határidős feladat nem nyomaszt, ugyanis a hirtelen ránk törő semmittevés érzése miatt eleinte, még fáradtabbnak érezhetjük magunkat. Különösképp abban az esetben érezheted a fokozott enerváltságot, ha nem a legideálisabb munkahelyi környezet vesz körül, és hiába vagy szabadságon, lélekben nem tudsz kiengedni. Rendszeresen csekkolod az e-mailjeidet, vagy megszokásból bekapcsolva hagyod a munkahelyi mobilodat? Nyugodj meg, és hidd el, idő kell a szervezetnek, hogy pihenő üzemmódba kapcsoljon, és most jól figyelj!

A kutatások bebizonyították, hogy a szabadság második hetén kezdünk általában tényleg kiengedni. Addigra telik el annyi idő - bármilyen furcsán is hangzik - ami elegendő arra, hogy rápihenjünk a pihenésre. Igen, alvásszakértők szerint ugyanis minél pihentebbek vagyunk, annál eredményesebben tudjuk magunkat napról napra kialudni. A második héttől kezdve áll át a szervezet a nyugodtabb és hosszabb alvásra, szóval ne lepődj meg azon, ha egy hosszabb szabadság első napjai sokszor azzal telnek, hogy kedvetlennek érzed magad, hiszen ez teljesen természetes reakció, ami a fáradtságból, és a hosszú ideje tartó kialvatlanságból ered. Egy hét után azonban már átjárja testünket a nyugalom, és a legideálisabb esetben nem a szokásos rutin mentén telnek a mindennapjaink. Reggel nem csörög az ébresztő óra sem, és pár nap után már te sem ébredsz fel automatikusan hajnalban megszokásból. Ha van időd tovább aludni, az nagyon sokat segít a testi-lelki feltöltődésben.

A rózsaszín zaj lenne a tökéletes alvás titka?

A rózsaszín zaj lenne a tökéletes alvás titka?

A harmadik hét pedig már egy kicsit a visszarendeződésről is szól, hiába tűnik első hallásra elképzelhetetlenül hosszú időnek három hét szabadság, akkor már olyan folyamatok mennek végbe az agyunkban, ami felkészül a dolgos hétköznapokra, és már nem kizárólag a pihenésé marad a főszerep. Viszont a harmadik hétre már ki lehet jelenteni, hogy feltöltődött az idegrendszer annyira, hogy készen álljon az újabb kihívásokra, és újra úgy érezheted, hogy tele vagy energiával. Épp ezért a szabadság utolsó pár napjában már érdemes visszaállnod a szokásos reggeli kelésre, hogy az első munkanapod ne legyen majd kínszenvedés. És még az olyan dolgokra is jut időd, mint a nagybevásárlás, vagy a régóta halogatott lomtalanítással egybekötött pipere takarítás.

A téli szabadság sokkal pihentetőbb, mint a nyári

Pláne, ha abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy néhány napra el tudsz utazni a télből a nyárba. De akkor is kiváló alkalom a pihenésre az előtted álló időszak, ha végig otthon töltöd az időt, szóval célszerű nem csak nyárra betervezni a hosszú szabit! A legtöbb munkahelyen már az év elején be kell osztani előre az egész évre tervezendő szabadságokat, így hagyj több napot az év végi időszakra, hidd el, nem fogod megbánni.

Az év vége általában - miután túl vagyunk a karácsonyi ajándékvásárláson és a szilveszteri előkészületeken - kicsit az elcsendesedésről, a visszavonulásról és a nyugalomról is szól. Ahogy közelednek a karácsonyi ünnepek, és a munkahelyi év végi hajrá is a végéhez ér, kevesebb megoldandó feladat tornyosul majd a naptárban, és ideális esetben több idő jut a pihenésre. Bármennyire nem szeretjük az óraátállítás utáni hónapoknak azt a velejáróját, hogy sötétebbek a nappalok, energetikai szempontjából bizony sokkal könnyebben tudsz ilyenkor naponta újratöltődni, mint nyáron.

Ugyanis tudományosan bizonyított tény az is, hogy ősszel és télen sokkal mélyebben alszunk, köszönhetően számos körülménynek. Egyrészt amiatt, hogy rövidebbek a nappalok, hosszabbak az éjszakák, este már akár hat-hét óra körül enyhébb világítás, egy jó könyv és egy finom, meleg habos kakaó mellett tudsz hangolódni az éjszakára, másrészt a reggeleink is nyugodtabbak ilyenkor, ugyanis nem kel fel a nap négy-öt óra között, hanem akár hét óráig teljes sötétségben tudsz pihenni, és a csukott ablakoknak köszönhetően nem szűrődik be alapzaj sem a szobádba.

Nyáron általában jóval gyakoribbak a csábító programok (esti koncert, buli, fesztiválok) és becsapós lehet a szervezeted számára, hogy világosban, de este 8-kor indulsz el valahová, miközben télen simán este 6-kor már pizsamában nézed a legújabb kedvenc sorozatodat a Netflixen. A sötétség miatt sokszor nincs is kedvünk kimozdulni, és sokkal több időt töltünk akár passzív pihenéssel is, ami teljesen egészséges, sőt szükséges is. A szervezeted ugyanis jelzi, hogy mit igényel, épp ezért bátran hallgass rá, ha azt súgja, hogy most kicsit visszavonulót fújna.

Életed legjobb alvása már ma este rád vár ezzel a módszerrel

Életed legjobb alvása már ma este rád vár ezzel a módszerrel

5+1 tipp, hogy a pihenésben is profi legyél

Használd ki ezt az időszakot arra, hogy elkezdj végre tudatosan ráhangolódni, nem csak az ünnepi időszakra, hanem a pihenésre is. Az év vége már itt kopogtat, és ez ez egy kiváló alkalom arra, hogy lezárd a függőben lévő feladataidat, vagy letedd magadról a régóta nyomasztó terheket, és tiszta lappal indítsd az új évet. Az ünnepek közeledtével engedd meg magadnak, hogy teljes nyugalom járja át a tested és a lelked is, amiben a karácsonyi hangulat is segíthet. Ilyenkor könnyebb elcsendesedni, belefé figyelni és kikapcsolódni. A karácsony környéki munkaszüneti napokkal akár két teljes hét szabadságot ki tudsz venni, és ha nagyon szerencsés vagy, úgy hozzá tudsz még tenni az évről megmaradt szabadnapokból is párat, így talán a három hetes pihenés sem kizárt! Jól hangzik, ugye? Annak érdekében, hogy tényleg hatékony legyen ez a várva várt a pihenés, és megújult erővel kezdhesd az új évet, célszerű tudatosan készülni. Fogadd meg alábbi tippjeinket, melyek betartásával garantáltan feltöltődve állsz majd ismét munkába a szabadság után!

  1. Először is írd be a naptáradba óriási betűkkel, hogy szabadság, és húzz ki minden olyan programot, amihez nincs kedved!
  2. Készíts listát azokról a dolgokról, amik megakadályoznak a kikapcsolódásban, (például nagybevásárlás, régóta halogatott hivatalos ügyintézések) majd rendezd őket fontossági sorrendbe, és ennek mentén kezdj el sorban haladni, de egyszerre csak egy dologra figyelj!
  3. Próbálj reggel tovább aludni, vagy ha megszokásból felébredsz, a kávézáshoz is nyugodtan bújj vissza a paplan alá!
  4. Cseréld a kávét teára, vagy kakaóra, főleg ami a délutáni kávézásokat illeti, sokkal könnyebben és mélyebben hajtod majd álomra a fejed!
  5. Süss, főzz, olvass, nézz maratoni sorozatokat, a lényeg, hogy engedj a napjaidba olyan dolgokat, amiket a szokásos munkás, rohanós hétköznapokban nem tehetsz meg!
  6. Lustálkodj, főleg ha egész évben aktívan sportolsz, ilyenkor néhány nap pihenést megérdemelsz!
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: A Bika féltékeny, a Szűz lazítson - május 21.

Napi horoszkóp: A Bika féltékeny, a Szűz lazítson - május 21.

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Bomba alak még a strandszezon előtt? - Ezzel a módszerrel lehetséges! (x)

Bomba alak még a strandszezon előtt? - Ezzel a módszerrel lehetséges! (x)

Ezért kötődünk annyira ruhadarabjainkhoz (x)

Ezért kötődünk annyira ruhadarabjainkhoz (x)

Nem is gondolnád, milyen sok embernek segíthetsz ezzel az aprósággal (x)

Nem is gondolnád, milyen sok embernek segíthetsz ezzel az aprósággal (x)

Mutatjuk, mire figyelj a csodás arcbőr érdekében (x)

Mutatjuk, mire figyelj a csodás arcbőr érdekében (x)