Depressziót és demenciát is okozhatnak ezek az élelmiszerek: sokkoló felfedezést tettek a kutatók
Felmérések szerint a britek étrendjének csaknem 57 százalékát teszik ki az ultrafeldolgozott élelmiszerek, ez pedig azért is aggasztó, mert a szakemberek nemrég megállapították, hogy ezek az ételek összefüggésbe hozhatóak olyan neurológiai rendellenességekkel, mint az autizmus, a depresszió és a demencia.
Ezeket láttad már?
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek egyik legkárosabb tulajdonsága az, hogy riasztó mennyiségben tartalmazhatnak mikroműanyagot. Csomagolásuk és adalékanyagaik, valamint a feldolgozásukhoz használt eszközök, szerkezetek miatt hajlamosabbak a mikroműanyagok felvételére, mint más élelmiszerek.
Az ultrafeldolgozott-élelmiszerekben általában sok a mikroműanyag
„Egyre több bizonyíték utal arra, hogy mindannyiunknak aggódnunk kell. Az ultrafeldolgozott élelmiszerek ugyanis jelentősen magasabb mikroműanyag-koncentrációval rendelkeznek, mint a teljes értékű élelmiszerek. A legújabb kutatások szerint ezek a részecskék átjutnak a vér-agy gáton, és riasztó mennyiségben halmozódnak fel." - idézi a tanulmány társszerzőjének, Nicholas Fabianónak, az Ottawai Egyetem kutatójának a szavait a The Sun.
A tanulmány másik szerzője, Dr. Wolfgang Marx szerint figyelemre méltó az átfedés az ultrafeldolgozott-élelmiszerek és a mikroműanyagok mentális egészségre gyakorolt káros hatásai között. Az ultrafeldolgozott élelmiszerek gyulladás, oxidatív stressz, epigenetika, mitokondriális diszfunkció és neurotranszmitter-rendszer zavarai révén kapcsolódnak a mentális egészségre gyakorolt káros hatásokhoz. A mikroműanyagok esetében pedig ehhez nagyon hasonló a helyzet.
Komoly veszélyeket hordoznak magukban
A Brain Medicine májusi számában közölt cikkben a kutatók olyan tanulmányokat vizsgáltak, amelyek az ultra-feldolgozott élelmiszerek, a mikroműanyagok és a mentális egészség közötti összefüggésekre összpontosítottak. Ez alapján kiderült, hogy az ultra-feldolgozott élelmiszereket fogyasztók 22 százalékkal nagyobb kockázatnak vannak kitéve a depresszió kialakulására, 48 százalékkal nagyobb kockázatnak a szorongásos állapotok kialakulására, és 41 százalékkal nagyobb kockázatnak a rossz alvás kialakulására, ami negatív hatással lehet az agy egészségére.
4 egészségesnek hitt étel, ami károsabb, mint gondolnád: a szakértők óva intenek tőlük
Egy másik kutatás szerint a mikroműanyagok és a nanoműanyagok oxidatív stresszt és a központi idegrendszer károsodását okozzák, ami sejtkárosodáshoz és idegrendszeri rendellenességek kialakulásához vezethet. A szakemberek ezek alapján arra a következtetésre jutottak, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerekben található magas mikroműanyag-szennyezés lehet az oka annak, hogy ennyire károsak az egészségre.
A tudósok úgy vélik, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek negatív hatással lehetnek az agy egészségére, mivel megzavarják a bél-agy tengelyt, tehát a gyomor-bél traktus és az agy közötti kommunikációt, elősegítik a gyulladásokat, és kognitív hanyatláshoz valamint mentális egészségügyi problémákhoz, például depresszióhoz és szorongáshoz vezethetnek.
Összefüggésbe hozhatóak a korai halálozással is
Az agy egészségén kívül az ultrafeldolgozott élelmiszerek számos más negatív egészségügyi hatással is összefüggésbe hozhatók. Kutatási eredmények szerint nagy mennyiségű fogyasztásuk növelheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, valamint a korai halálozást is. Emellett a szakemberek rávilágítottak, hogy ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása összefüggésben lehet a rák, a fej- és nyaki rák, a nyelőcső daganat, a mellrák, a petefészekrák és az agyrák kockázatának növekedése között.