Veszélyes diétázni, ha menstruálsz?

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Amikor úgy érezzük, nem vagyunk túl jó formában, elgondolkodunk különféle diétákon. Persze itt most nem azokról van szó, amik betartását az egészségi állapotunk indokolja, - mert például ételérzékenyek vagyunk -, hanem olyan étrendekről, amelyek főként a fogyást célozzák meg. Amennyiben bármelyiket is kipróbálnád, fontos, hogy arra is gondolj, mi a helyes akkor, ha menstruálsz. Tényleg lehet azokon a napokon is diétázni?

A menstruáció alatt vannak kifejezetten tiltólistás ételek
A menstruáció alatt vannak kifejezetten tiltólistás ételek
Fotó: Natalia Gdovskaia/Getty Images

Vannak, akik alapvetően egyik diétát sem kedvelik, míg mások úgy érzik, megéri akár drasztikus módon is változtatni az étkezési szokásaikon. Annyi biztos, hogy ha kipróbálnál egy diétát, előbb mindenképpen érdemes figyelembe venned az aktuális egészségi állapotodat és a tested szükségleteit. Ezen túlmenően pedig fontos, hogy az olyan speciális időszakokra is gondolj, mint amikor menstruálsz.

Sok tekintetben fontos, hogyan étkezünk

Jól tudjuk, hogy az étrendünk számos tekintetben befolyásolhatja a mindennapjainkat, és függetlenül attól, hogy diétázunk-e vagy sem, a menstruációs ciklusunkra is kihat. Amikor kiegyensúlyozottan táplálkozunk, úgy máris sokat teszünk azért, hogy egészséges legyen a menstruációs ciklusunk. Viszont ha diétázunk (attól függően, hogyan tesszük) akár árthatunk is magunknak - a menstruációs ciklusunk egészséges működését is beleértve.

Minden az egyensúlyról szól

Rengetegen úgy tartják, hogy a menstruációnk egy nagyszerű visszajelzési rendszer, amely tudatja velünk, ha valami az életünkben megváltozott vagy nincs egyensúlyban. Így jelezheti például azt is, hogy többet kellene törődnünk magunkkal, és jobban oda kellene figyelnünk az egyes szokásainkra, cselekedeteinkre. A menstruáció és az étrendünk kapcsolatában alapvetően minden az egyensúlyról szó, így ha bármilyen problémát tapasztalsz a menzeszeddel kapcsolatosan, először érdemes átgondolnod, hogy minden rendben van-e az étkezéseiddel.

Nem mindegy, mennyi kalóriát viszel be

Ha úgy diétázol, hogy jelentősen csökkented a napi kalóriabeviteledet, akkor szinte biztos, hogy nem fogsz elegendő kalóriához jutni a napi szükségleteid kielégítéséhez. Ez pedig azt is jelenti, hogy nem lesz a testedben elegendő tápanyag ahhoz, hogy a hormonjaid megfelelően működjenek. Ilyenkor a tested egyenesen úgy érzékelheti, hogy éhezteted magad, amelynek következményeképpen akár ki is maradhat a menstruációd, mert olyan területek ellátását tartja a legfontosabbnak, mint az agy vagy a szív.

Gyakran leszel beteg? Ez állhat a háttérben

Gyakran leszel beteg? Ez állhat a háttérben

Mi az, amit jobb elkerülnöd?

Szerencsére sok diéta éppen olyan élelmiszereket korlátoz vagy zár ki, amelyek fogyasztása a menstruáció alatt egyébként sem kedvező. Viszont ha azonnal megvonsz magadtól bizonyos ételeket és italokat, az még akkor is nagyon rosszul érintheti a szervezetedet, ha egyébként nincsenek rád jó hatással. Így a legjobb megoldás, hogy átgondolod a mostani étkezési szokásaidat, és általában véve, de különösen a menstruációd alatt törekszel bizonyos élelmiszerek kiiktatására az étrendedből.

Persze egy átlagos hétköznapon kis mennyiségben szinte bármilyen étel, például egy hagyományos hamburger vagy fánk is szóba jöhet. Alapvetően mégis jobb kerülni a magas nátriumtartalmú élelmiszereket, mivel vízvisszatartást és puffadást okozhatnak, illetve a magas cukortartalmú finomságokat is, mivel a túlzott cukorbevitel miatt mind a vércukorszinted, mind pedig a hangulatod ingadozhat.

A menstruációd alatt ügyelj arra is, mennyi koffeintartalmú italt viszel be, függetlenül attól, hogy mondjuk teáról vagy kávéról van szó. Ebben az esetben szintén a vízvisszatartás okozhatja a fő problémát. Az alkoholos italokat pedig kifejezetten érdemes elkerülnöd, hiszen ilyenkor még jobban megviselhet, ha kiszárítja a szervezetedet. Mindezeken túl még a pikáns és fűszeres ételek fogyasztását is jobb mérsékelni, mivel előfordulhat, hogy irritálják a gyomrodat.

Amit érdemes fogyasztanod

Vannak olyan diéták is, amelyekkel alapvetően nincs semmi probléma, és csupa egészséges, tápláló élelmiszer fogyasztására buzdítanak. Ezekhez természetesen a menstruációd alatt is nyugodtan ragaszkodhatsz. Általában véve elmondható, hogy jó az, ha törekszel a megfelelő mennyiségű vízbevitelre, valamint a vérveszteség miatt teret engedsz az olyan vasban gazdag élelmiszereknek, mint a zöld leveles zöldségek, a halak vagy a baromfihús.

A vércukorszinted támogatása és a tartós energikusság elérése érdekében, illetve hogy mérsékeld az ételek utáni sóvárgást, a magas fehérje-és rosttartalmú élelmiszerek is jó választásnak bizonyulhatnak. Kis mennyiségben pedig érdemes az olyan gyógynövényekre is gondolnod, mint a fahéj vagy a gyömbér, amelyekről úgy tartják, hogy enyhítik a menstruációs görcsöket. Mindent összevetve tehát menstruáció alatt semmiképp ne tedd ki magad egyetlen megterhelő diétának sem, helyette inkább törekedj arra, hogy egyszerre tápláló és finom élelmiszereket fogyassz.

Forrás: avogel.co.uk, medparkhospital.com

Az egészséged kincs, vigyázz rá:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

5 lépés a bőr azonnali hidratálásáért

5 lépés a bőr azonnali hidratálásáért

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Baj, ha össze-vissza menstruálsz? (x)

Baj, ha össze-vissza menstruálsz? (x)

PR

A sok edzéstől lesérültél? Ettől biztosan hamar felépülsz! (x)

A sok edzéstől lesérültél? Ettől biztosan hamar felépülsz! (x)

PR

Extra hatékonyan intéznéd a dolgaidat?- Ezekre figyelj telefon vásárláskor! (x)

Extra hatékonyan intéznéd a dolgaidat?- Ezekre figyelj telefon vásárláskor! (x)

PR

Gondok vannak a hálószobában? Akkor ezekre érdemes odafigyelni (x)

Gondok vannak a hálószobában? Akkor ezekre érdemes odafigyelni (x)