Ez a gyümölcs lehet a titka annak, hogy fiatalos maradj

Bár itthon is rendszeresen találkozhatunk a körtével az élelmiszerboltok polcain és a piacokon is, mégsem kap akkora figyelmet. Egyesek egészen az alma csúnya mostohatestvéreként tekintenek rá, pedig szinte ugyanazokat a tápanyagokat és ásványi anyagokat tartalmazzák. Ráadásul a körte sokszor nemcsak nagyon tápláló, hanem még puhább, édes, és sokszor egyszerűen csak jó érzés beleharapni. Egyes kutatások pedig úgy tartják, hogy még fiatalosak is maradhatunk a segítségével.

Tudtad, hogy a körte számos jótékony hatása mellett segít megőrizni a fiatalságodat?
Tudtad, hogy a körte számos jótékony hatása mellett segít megőrizni a fiatalságodat?
Fotó: Getty Images /Westend61

A körtének tulajdonított fiatalító hatás egy bór nevű mikrotápanyagban rejlik, amelyről egészen a közelmúltig azt hitték, hogy nincs különösebb hatása a szervezetünkre. Egyes új tanulmányok azonban rávilágítanak arra, hogy elsődleges szerepe van a sejtekben zajló szállítási folyamatokban: a membránok védelméért felel. De vajon pontosan hogyan segíthet ez abban, hogy minél tovább fiatalosak maradjunk, és milyen élelmiszereknek lehet még hasonlóan kedvező hatása?

Ez a szerepe a körtében rejlő bórnak

A bór a természetben többnyire más anyagokkal, például a C-vitaminnal és a B-vitamin egyes fajtáival együtt fordul elő, legnagyobb mennyiségben pedig a körte tartalmazza. A bór küldetése, hogy blokkolja vagy átengedi a különböző ionokat, amelyek megpróbálnak bejutni a sejtekbe. Ezáltal pedig hozzájárul az immunrendszerünk és az agyunk megfelelő működéséhez. A klinikai vizsgálatok alapján a kutatók mostanra arra a megállapításra jutottak, hogy még a minimális bórhiány is a koncentráció hiányához és a vesztibuláris rendszerünk (vagyis az egyensúlyközpontunk) problémáihoz vezet.

Fontos az is, hogy a nemi hormonok (az ösztrogén és a tesztoszteron) szintézise csakugyan a bór segítségével történik. Amikor normális mennyiségben megtalálható az emberi szervezetben, akkor a idősebb korban a nőknél és a férfiaknál is képes lelassítani a hormonális kimerülést. Ami pedig a fiatalosságunk megőrzése szempontjából lényeges, hogy a bór a porcok gyors kopását is képes meggátolni, méghozzá úgy, hogy véd egy olyan anyag erodáló hatásától, amelynek a mennyiség az életkorunkkal növekszik.

A körte a bőrödre és a hajadra is jó hatással van

A körte nagy mennyiségű A-vitamint is tartalmaz, amely az egyik legsokoldalúbb tápanyagunk. Jótékony hatással van a bőrünkre, a hajunkra, és még a körmünk egészségét is segít megőrizni. Sőt, a körtében még zeaxantin és lutein is fellelhető. Ezek a tápanyagok pedig számos olyan folyamatban vesznek részt a szervezetünkben, amelyek szintén segítenek megőrizni a bőrünk fiatalságát. Így ha még többet szeretnél tenni a bőröd és a hajad egészségéért, érdemes növelned az A-vitamin beviteledet, például körtével.

Ez a legjobb időpont arra, hogy gyümölcsöt egyél

A csontjaid egészségét is támogatja

Talán már az eddigiek is elegendő oknak bizonyulnak ahhoz, hogy ezentúl több körtét tegyél, de más egészségügyi előnyöket is bőven tartogat még. Jelentős mennyiségben tartalmaz ugyanis még rezet, kalciumot, foszfort, mangánt és magnéziumot is, amelyek mind döntő szerepet játszanak a csontjaink állapotában. Igaz, hogy ezekre az ásványi anyagokra kis mennyiségben van szükségünk, de mégis fontosak. Ha pedig olyan betegséged van, mint például a csontritkulás, különösen jót tehet, ha rendszeresen fogyasztasz körtét.

Milyen gyakran érdemes körtét enned?

Ha teljesen egészséges vagy, akár napi egy-két körtét is nyugodtan megehetsz. Ennél többet nem érdemes, ugyanis sok más gyümölcshöz hasonlóan a körte is magas fruktóztartalommal rendelkezik, és ha túl sokat eszel belőle, akkor emésztési problémákat is okozhat. Emellett pedig érdemes figyelembe venned az aktuális egészségi állapotodat is, és ahhoz igazítanod, hogy eszel-e körtét.

Ha igen, akkor a napi fogyasztásával és egy kiegyensúlyozott, változatos étrenddel biztosíthatod is a szervezeted számára mindazokat a tápanyagokat, amelyekre az étkezéseid által szüksége van. De ne feledd, önmagában a körte sem csodaszer, így mellette mindig figyelj az általános ajánlásokra és az egyéni szükségleteidre is, hogy ameddig csak lehet, megőrizd az egészségedet.

Forrás: bonapeti.com, healthifyme.com, healthline.com

Még több tipp, hogy sokáig egészséges legyél:

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: Elsöprő szenvedély a láthatáron - március 26.

Napi horoszkóp: Elsöprő szenvedély a láthatáron - március 26.

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói