Immunerősítő élelmiszerek, amelyeket egy dietetikus soha nem hagyna ki az étrendjéből ősszel
Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a kiegyensúlyozott étrend mennyire befolyásolja a szervezet ellenállóképességét. Ebben az őszi-téli, légúti megbetegedésekkel tarkított időszakban pedig kifejezetten fontos, hogy odafigyeljünk a megfelelő mennyiségű vitaminok és ásványi anyagok bevitelére.
Ezeket láttad már?
- Kiegyensúlyozott étrenddel erősíthetjük az immunrendszert, főként az őszi-téli időszakban.
Az őszi-téli időszakban az immunrendszerünk folyamatos támadásnak van kitéve a különféle vírusok, baktériumok révén. Mivel senki nem szeretné, ha napokra vagy akár hetekre leterítené őt valamilyen betegség, a legjobb megoldás a megfelelő védekezés. Nézzük, milyen ételekkel erősíthetjük szervezetünket!
Válasszunk szezonális zöldségeket, gyümölcsöket
A rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztás az év minden szakában nagyon fontos, a hűvösebb évszakokban pedig fokozottan oda kell rá figyelni, hiszen csak így tudjuk biztosítani az immunrendszerünk működésének szempontjából fontos vitaminokat, ásványi anyagot és antioxidánsokat.
Mindig törekedjünk a szezonális fajták választására és próbáljuk meg őket nyersen, illetve változatosan elkészített ételek formájában fogyasztani. Ilyenkor már elérhető például a sütőtök, a cékla, a fekete retek, az alma vagy épp a birsalma. Emellett oda kell figyelnünk a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre is. Szerencsére ehhez a zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával is hozzájárulhatunk.
Az elengedhetetlen D-vitamin
„Tekintve, hogy a D-vitamin is szükséges az immunrendszer megfelelő működéséhez, róla sem szabad megfeledkezni. Ebben az időszakban, ahogyan télen is, indokolt lehet a D-vitamin pótlása. Ehhez nem elegendő csupán a táplálkozásra figyelmet fordítani, hiszen szervezetünk D-vitamin-szintjét nem csak étrendi forrásokból biztosítjuk” - mondta el a GLAMOUR-nak Dr. Vékony Blanka dietetikus.
Egy magyar pszichológus reggeli szokásai, amit mindannyiunknak ki kellene próbálnia
A D-vitaminban gazdag ételek közé tartoznak például az olajos halak (a lazac, a hering, a szardínia), a tej, a tojás vagy épp a gomba. A hivatalos ajánlások szerint egy felnőtt számára nagyjából 1500-2000 nemzetközi egység D-vitamin-mennyiség ajánlott naponta, ehhez akár étrendkiegészítők révén is hozzájuthatunk. Ha pedig tehetjük, használjuk ki az utolsó melengető napsugarakat, kiránduljunk egy nagyot, élvezzük a vénasszonyok nyarát.
Cink és szelén
„Érdemes még fejben tartani a cink- és a szelénforrásokat is. Ezek az ásványi anyagok is támogatják szervezetünk védekezőképességét. Kiváló cinkforrások például a hüvelyesek, a tökmag és a marhahús, míg szelénben többek között a halak (leginkább a tengeri halak), a tenger gyümölcsei, a tojás, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a diófélék és a hüvelyesek is gazdagok.”
A fehérjebevitel nemcsak a sportolók számára fontos
Van még továbbá egy fontos tényező, amiről sokan megfeledkeznek: ez pedig a fehérje. Tévhit, hogy a fehérjebevitel csak az aktívan sportolók számára elengedhetetlen. „A fehérjék, kifejezetten a teljes értékűek, fontos építőkövei az immunrendszernek. Így javasolt elsősorban alacsony zsírtartalmú, állati eredetű termékeket, például túrót, joghurtot, halakat is az étrendbe iktatni” - árulta el a szakértő.