Ez a 2 legrosszabb reggeli a szakértők szerint: pedig jó eséllyel te is rendszeresen fogyasztod
Sokáig hittük, hogy a reggeli tojás az egyik fő bűnös, ha a magas koleszterinszintről van szó. Egy friss kutatás azonban most megcáfolni látszik ezt az elterjedt nézetet – és egyúttal felfedi, hogy melyik két reggeli klasszikus emelheti valójában kiugróan a rossz koleszterinként is emlegetett LDL szintjét.
Ezeket láttad már?
- Új kutatások szerint a koleszterin szempontjából a valódi gondot nem a tojás, hanem a bacon és a kolbász okozza.
A szívünk egészsége szempontjából egyáltalán nem mindegy, mivel indítjuk a napot – a kutatók szerint azonban a problémát nem a tojás, hanem a hozzá társított zsíros, feldolgozott húsfélék okozzák. Az eredmények egyértelműek: a bacon és a kolbász azok a reggeli ételek, melyek észrevétlenül ronthatják a szívünk állapotát.
Félreismertük a tojást?
Az Express nemrég arra hívta fel a figyelmet, hogy bár sokáig tartotta magát az a nézet, hogy a tojás – mivel magas a koleszterintartalma – hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához, a Dél-Ausztráliai Egyetem friss kutatása, úgy tűnik, megcáfolja ezt az elméletet. A tanulmány szerint ugyanis a tojás – bár valóban magas a koleszterintartalma – alacsony telített zsírtartalommal rendelkezik, ami kulcsfontosságú tényező a szív egészsége szempontjából.
Ezért kockázatosabb a kolbász és a bacon
A kutatók hangsúlyozzák, hogy nem önmagában a koleszterin az, ami megemeli az LDL-szintet, hanem a telített zsírokban gazdag étrend, mely gyakran olyan reggeli kedvenceket tartalmaz, mint a szalonna és a kolbász.
A kutatás kimutatta, hogy napi két tojás fogyasztása egy alacsony telített zsírtartalmú, ám koleszterinben gazdag étrend részeként nem emeli meg az LDL-szintet – sőt, az összkoleszterin-szint egyes esetekben még kedvező irányba is mozdulhat.
Jó, ha tudod: létfontosságú szervet tehet tönkre egy életre, ha rendszeresen éjfél után fekszel le aludni
A tojás megérdemli a jó hírnevet
A kutatás vezetője, Prof. Jon Buckley, így nyilatkozott: „A tojás különleges – valóban magas a koleszterintartalma, viszont alacsony a telített zsírtartalma. Ennek ellenére épp a koleszterinszintjük miatt kérdőjelezik meg gyakran a helyüket egy egészséges étrendben.”
A szakértő elárulta, hogy ebben a tanulmányban különválasztották a koleszterin és a telített zsír hatásait, és azt találták, hogy a tojásból származó magas étrendi koleszterin – ha alacsony telített zsírtartalmú étrend részeként fogyasztják – nem emeli meg a rossz koleszterinszintet. „Valójában a telített zsír az, ami megemeli a koleszterinszintet.”
Prof. Buckley hozzáteszi: „Mondhatni, keményre főzött bizonyítékot szolgáltattunk a szerény tojás védelmében. Vagyis, ha főtt reggeliről van szó, nem a tojás miatt kell aggódni – sokkal inkább a plusz szalonnaszelet vagy a mellé tálalt kolbász az, ami valóban árthat a szív egészségének.”
A teljes étrendünk számít
A British Heart Foundation szerint nem egy-egy étel a döntő, hanem az étrend egészének minősége. A szív- és érrendszeri betegségek megelőzése érdekében olyan étrendet érdemes követni, amely bőségesen tartalmaz zöldségeket, gyümölcsöket, hüvelyeseket, teljes kiőrlésű gabonákat, halat, dióféléket és magvakat – ezek mind segítenek fenntartani az optimális koleszterinszintet és az általános egészséget.
Mindig érdemes óvatosnak lenni
A kutatások szerint rengeteg embernek magas a koleszterinszintje – és sokan erről egyáltalán nem is tudnak. A csendes, tünetmentes emelkedés azonban korántsem veszélytelen: a tartósan magas LDL-szint jelentősen növeli a szívbetegségek és a stroke kockázatát. Sajnos ez a probléma Magyarországon is gyakori, ezért különösen fontos, hogy tudatosabban álljunk hozzá a mindennapi étkezéseinkhez.
Ha eddig bűntudattal kanalaztad a rántottát vagy lemondtál a tojásról, pedig alapvetően nincs semmilyen problémád vele (például ételintolerancia), akkor ezentúl gondolj arra, hogy a legnagyobb veszélyt valószínűleg nem ez a tápanyagban gazdag alapanyag, hanem a mellé tálalt bacon, kolbász és más zsíros húsfélék jelenthetik. Ha pedig továbbra is bizonytalan vagy, hogyan alakítsd az étrendedet, érdemes lehet szakemberhez fordulnod, aki segíthet megtalálni a számodra legideálisabb választásokat.