Így jelez a tested, hogy túl sok cukrot eszel, és sürgősen vissza kell venned
A cukor elképesztően sokféleképpen a napi étkezéseink részévé válhat, és gyakran észre sem vesszük, mennyit fogyasztunk belőle. Egy müzliszelet, egy pohár gyümölcsös joghurt, egy üdítő, és máris előfordulhat, hogy túlléptük a napi ajánlott cukormennyiséget. Ez pedig több szempontból is veszélyes lehet: számos testi tünetet és hosszú távú egészségügyi problémát is okozhat.
Ezeket láttad már?
De mennyi számít túl soknak? Az American Heart Association szerint a nőknek napi legfeljebb 6, a férfiaknak maximum 9 teáskanálnyi hozzáadott cukor a megengedett mennyiség (ez kb. 25–36 grammot jelent), míg a WHO szerint az ideális maximum napi nagyjából 25 gramm. Csakhogy egyetlen dobozos üdítő akár 39 gramm cukrot is tartalmazhat – és akkor a rejtett cukrokról még nem is beszéltünk. Ha pedig túlzásba esünk, azt szinte biztos, hogy a testünk is jelezni fogja.
A rejtett cukrokról könnyű megfeledkezni
Az amerikai Vogue nemrég arra hívta fel a figyelmet, hogy a testünk számos módon jelezheti, ha túlzásba visszük a cukorbevitelt, ami sajnos nagyon könnyen megeshet. Már csak azért is, mert a cukor sokszor nem is „cukor” néven szerepel az élelmiszerek címkéjén, hanem olyan elnevezésekkel, mint: szacharóz, glükóz, fruktóz, glükózszirup, kukoricaszirup, maltóz, dextróz, laktóz, invertcukor, méz, agavé-, juhar- vagy rizsszirup.
Ha egy termék összetevői között sok „-óz” végződésű anyag vagy „szirup” szerepel, szinte biztos, hogy hozzáadott cukrot tartalmaz. A probléma az, hogy ezeket a cukrokat gyakran észrevétlenül fogyasztjuk el – még akkor is, ha egészségesnek hitt ételeket eszünk. Ez pedig azt jelenti, hogy a legtöbb ember kétszer-háromszor annyi cukrot fogyaszt, mint amennyi az ajánlások szerint egészséges lenne.
Bár a cukorfogyasztás mértéke egyénenként változik, vannak egyértelmű testi jelek, amelyek arra utalhatnak, hogy túl sokat viszel be belőle. Dr. Lela Ahlemann, bőrgyógyász és táplálkozási szakértő, valamint Lauren Manaker dietetikus elárulta a leggyakoribb tüneteket.
Krónikus gyulladást okoznak a szervezetedben, mégis naponta fogyasztod ezt a két ételt
1. Folyamatos éhségérzet és súlygyarapodás
„Ha túl sok cukrot fogyasztasz, folyamatosan éhes leszel” – mondja Dr. Ahlemann. „Ennek oka, hogy a cukor rövid távon megemeli a vércukorszintet, de mivel nem tartalmaz rostot, nincs tartós jóllakottságérzet. Az állandó éhség és a vele járó túlevés végső soron súlygyarapodáshoz vezet – ami mindannyiunk számára ismert jele a túlzott cukorfogyasztásnak.”
2. Pattanások, zsírosodó bőr
„Amikor cukrot eszünk, nemcsak az inzulinszint emelkedik meg, hanem egy IGF-1 nevű hormoné is” – magyarázza Dr. Ahlemann. „Az inzulin és az IGF-1 együtt stimulálják a faggyúmirigyeket, és fokozzák a keratinizációt a faggyúmirigyek környékén. Emiatt azok eltömődnek, ami pattanásokhoz és gyulladásokhoz vezet.”
3. Sóvárgás és hangulatingadozások
„A vércukorszint hirtelen emelkedése inzulinválaszt vált ki – de ez gyakran annyira erős, hogy a vércukorszint nemcsak a normál szintre esik vissza, hanem az alá is, ami relatív hipoglikémiát okoz, ami sóvárgáshoz vezet. Egyeseknél ez hangulatingadozással és ingerlékenységgel is jár” – mondja Dr. Ahlemann.
4. Gyulladások és gyenge immunrendszer
„Normális esetben a cukrot a szervezet a vékonybélben szívja fel. Ha azonban az egyszerű cukrok (mint a glükóz és fruktóz) mennyisége meghaladja a vékonybél kapacitását, ezek a cukrok a vastagbélbe jutnak” – mondja Dr. Ahlemann. „Ott táplálékul szolgálnak bizonyos baktériumok számára, amelyek sajnos endotoxinokat, ún. lipopoliszacharidokat hordoznak. Ezek az endotoxinok a bélből a véráramba jutva belső gyulladásokat okoznak, amelyek felgyorsítják az öregedést és gyengítik az immunrendszert.”
5. Felgyorsult öregedés
„Tudományosan bizonyított, hogy a magas cukorbevitel elősegíti az AGE-k, vagyis az előrehaladott glikációs végtermékek kialakulását” – figyelmeztet Dr. Ahlemann. „Ezek a vegyületek olyan keresztkötéseket hoznak létre a kollagénben, amelyek a szöveteket merevvé és törékennyé teszik. Ez gátolja a regenerációt, és jelentősen rontja a kollagén minőségét – vagyis az öregedés felgyorsul.”
6. Energiazuhanás
Lauren Manaker szerint a túl sok cukor miatt fáradtnak és kimerültnek érezhetjük magunkat: A cukor okozta energialöket rövid ideig tart, utána viszont energiazuhanás következik, ami az alvásminőségre is negatívan hat. Nehezebbé teheti az elalvást, és kevésbé lesz pihentető az alvás, ami másnapra is rányomja a bélyegét.
2 perces személyiségteszt, amiből kiderül, túlérzékeny vagy-e
7. Emésztési problémák
Manaker azt is hangsúlyozza, hogy a túlzott cukorfogyasztás emésztési panaszokat is okozhat. A puffadás, a rendszertelen széklet, a székrekedés vagy a hasmenés is összefüggésbe hozható a túlzott cukorbevitellel.
8. Mentális köd, koncentrációs zavarok
Végül, de nem utolsósorban Ma szakemberarra figyelmeztet, hogy a cukor nehezítheti a koncentrációt. Mentális ködös érzést, sőt, akár fejfájást is tapasztalhatunk miatta.
Ilyen veszélyes lehet a túl sok cukor
Ha néha-néha megkívánsz egy desszertet, az önmagában még valószínűleg nem probléma. De ha rendszeresen túlléped a napi ajánlott cukormennyiséget, akkor az alábbi egészségügyi problémák alakulhatnak ki:
- vércukorszint-ingadozás, energiazuhanás,
- hízás,
- 2-es típusú cukorbetegség, szívbetegségek, zsírmáj kialakulásának kockázata,
- fogszuvasodás, ínyproblémák,
- akne, gyulladások, bőrproblémák,
- hangulatingadozások, depresszióra való hajlam,
- legyengült immunrendszer,
- bélflóra felborulása.
Fáradtság vagy kiégés? 4 jel, hogy nagyobb a baj, mint gondolnád
Ki tudjuk üríteni a cukrot a szervezetünkből?
„Nincs olyan, hogy varázslatos „cukorkiürítés”” – mondja Manaker, majd hozzáteszi, hogy a szervezet természetes módon is képes helyreállítani az egyensúlyt, de van néhány dolog, amivel segíthetjük ezt a folyamatot.
A legfontosabb lépések:
- Igyál sok vizet: segíti a máj és a vesék működését.
- Fogyassz rostot és fehérjét: stabilizálják a vércukorszintet.
- Egyél keresztesvirágú zöldségeket, mint a brokkoli, a karfiol vagy kelkáposzta – ezek támogatják a méregtelenítő folyamatokat.
- Mozogj: még egy séta is segít elhasználni a felesleges cukrot energiaként.
- Légy türelmes: idő kell, míg a szervezeted visszanyeri az egyensúlyt.
Mindig figyelj a mértékletességre
A cukor önmagában legtöbbször nem ellenség – a gondot a túlzott mennyiség jelenti. Ha odafigyelsz a napi bevitelre, olvasod az élelmiszercímkéket, és hallgatsz a tested jelzéseire, máris sokat tettél az egészségedért. A cél nem a tiltás, hanem az egyensúly, amivel hosszú távon rengeteget tehetsz azért, hogy nap mint nap jól érezd magad a bőrödben.