Jerkovics Boglárka: „A cöliákia nem gyógyítható, de gluténmentes diétával tünetmentesen élhetünk”

2025. május 28.
Jerkovics Boglárka mentes gasztrospecialista elmagyarázza, hogy a  cöliákia autoimmun betegség, amely a glutént tartalmazó élelmiszerek fogyasztásával járó bélkárosodást okoz. A cöliákia egyetlen kezelési módja az életre szóló szigorú gluténmentes diéta.
Jerkovics Boglárka mentes gasztrospecialista elmagyarázza, hogy a cöliákia autoimmun betegség, amely a glutént tartalmazó élelmiszerek fogyasztásával járó bélkárosodást okoz. A cöliákia egyetlen kezelési módja az életre szóló szigorú gluténmentes diéta.
Fotó: GLAMOUR

A cöliákia kellemetlen panaszai sokakat érintenek, hiszen ez az egyik leggyakoribb emésztőrendszeri betegség. De mi a helyzet az úgynevezett nem cöliákiás gluténérzékenységgel? Divatdiagnózis vagy valós probléma? Jerkovics Boglárka mentes gasztrospecialistával beszélgettünk.

Sokak ellensége a glutén, hiszen a cöliákiában szenvedőknek már akár egyetlen kenyérmorzsa is kellemetlen tüneteket okozhat. Alapvetően három glutén okozta betegséget különböztetünk meg: cöliákia, gluténérzékenység vagy -intolerancia és búzaallergia. A panaszokat mindhárom esetben a glutén okozza, és a tünetekben is van hasonlóság, mégis más a három betegség.

Mi a cöliákia és mik a tünetei?

A cöliákia, más néven lisztérzékenység, egy autoimmun betegség, amelyet a glutén egyik fehérjecsoportja, a gliadin vált ki. A glutén a búzában, árpában és rozsban található fehérje. Cöliákiában szenvedőknél a glutén fogyasztása a vékonybél nyálkahártyájának, pontosabban a bélbolyhok károsodásához vezet, ami felszívódási zavarokat okozhat. Gyakran örökletes, ezért ha van cöliákiában szenvedő családtagunk, érdemes kivizsgáltatni magunkat.

A cöliákia tünetei az emésztőrendszeri panaszoktól, mint hasmenés, puffadás, hasi fájdalom, felszívódási zavarok, a nem emésztőrendszeri tünetekig, mint fáradtság, vérszegénység, bőrkiütések, foltos hajhullás terjedhetnek. Gyerekeknél gyakran megfigyelhető a növekedés elmaradása és a nem megfelelő súlygyarapodás.

Jerkovics Boglárka főzőtanfolyamokon segít elsajátítani a mentes étkezés trükkjeit
Fotó: GLAMOUR

Egyetlen hatékony kezelése a szigorú gluténmentes diéta, amelyet a betegnek egész életében be kell tartania. A diéta során kerülni kell minden gluténtartalmú élelmiszert, beleértve a búzát, árpát, rozst és a legtöbb esetben a zabot is. A zab ugyan nem tartalmaz glutént, de a termesztés és feldolgozás során szennyeződhet gluténtartalmú gabonával, ezért csak a garantáltan gluténmentes zab fogyasztható a gluténmentes étrendben. A diéta betartásával a vékonybél nyálkahártyája regenerálódhat, és a tünetek általában megszűnnek.Fontos megjegyezni, hogy

a cöliákia nem gyógyítható, de a gluténmentes diéta segítségével a betegek teljes és tünetmentes életet élhetnek.

Mi lehet az oka a kialakulásának?

A kialakulásának pontos okai még nem teljesen tisztázottak, de a genetikai hajlam és a környezeti tényezők együttesen szerepet játszanak a betegség kialakulásában. Környezeti tényezők alatt értjük az ultrafeldolgozott élelmiszerek túlzott fogyasztását, bizonyos fertőzések előfordulását, illetve a bélflóra (a jótékony bélbaktériumok) egyensúlyának felborulását. Az autoimmun betegségben szenvedők, tehát az 1-es típusú cukorbetegek vagy a pajzsmirigy alul- vagy túlműködésben érintettek esetében gyakrabban fordul elő cöliákia.

Mit jelent az, hogy nem cöliákiás gluténérzékenység? Valós probléma vagy inkább divatdiagnózis?

A gluténintolerancia, azaz más néven a nem cöliákiás gluténérzékenység (NCGS), egy olyan állapot, amelyben panaszt okoz a glutén fogyasztása, de az érintettek nem szenvednek cöliákiában vagy búzaallergiában. Ez azt jelenti, hogy a szervezetük valamilyen módon érzékeny a gluténre, de a cöliákiára jellemző autoimmun reakció és a vékonybél károsodása nem jelentkezik, sokkal enyhébb tünetek fordulnak elő.

Szeretném hangsúlyozni, hogy abszolút nem divatbetegség. Hiszen amennyiben valakinek panasza van egy adott élelmiszertől, és ennek az elhagyásával megszűnnek a tünetek, akkor az egyén jó úton jár a gyógyulás felé, a gluténintoleranciát nem szabad egy „újabb hóbortnak” felcímkézni. Ráadásul manapság több embert érint, mint a lisztérzékenység.

Tünetei sokfélék lehetnek: jelentkezhet hasi fájdalom, puffadás, hasmenés, fáradtság, fejfájás, ízületi fájdalom és bőrkiütések is, melyek általában már a glutén elfogyasztása utáni néhány órában, de akár több napig is jelentkeznek. Még nincsenek speciális orvosi tesztek a gluténintolerancia kimutatására, ezért nehéz diagnosztizálni. A diagnózis gyakran a cöliákia és a búzaallergia kizárásán, valamint azon alapul, ha a gluténmentes diéta alatt enyhülnek a beteg panaszai.

Kezelésének egyetlen módja a gluténmentes diéta betartása.

A legtöbb ember tünetei jelentősen javulnak vagy teljesen megszűnnek a glutén elhagyásával. Fontos azonban, hogy a gluténmentes diétát orvos és dietetikus vagy táplálkozástudományi szakember felügyelete mellett érdemes elkezdeni, így elkerülhető a tápanyaghiány, és kialakítható egy kiegyensúlyozott, személyre szabott étrend.

glamour plusz ikon Az alkohol, a társadalmi szorongás biológiája, és az ezeket övező mítoszok - beszélgetés dr. Schwab Richárddal és Sztankovics Mártával

Az alkohol, a társadalmi szorongás biológiája, és az ezeket övező mítoszok - beszélgetés dr. Schwab Richárddal és Sztankovics Mártával

Van különbség a gluténérzékeny és a cöliákiás diétában?

Alapvetően a cöliákiás gluténmentes étrendje szigorúbb, itt a „nyomokban glutént tartalmaz” jelölésű élelmiszerek is tiltólistán szerepelnek, illetve óvakodni kell a keresztszennyeződéstől – például

nem szabad ugyanazon a vágódeszkán szeletelni a sima és a gluténmentes kenyeret.

Regisztációhoz kötött tartalom logo Ezt a cikket a Subscribe with Google jóvoltából olvashatod díjmentesen december 7-éig!

Gluténintolerancia esetén nem szükséges ilyen szigorúan ügyelni, viszont érdemes minden élelmiszercímkét elolvasni, hiszen még a felvágottak vagy a fűszerek is tartalmazhatnak glutént. Célszerű saját magunknak főzni, és a fehérlisztet, száraztésztát, kenyeret, pékárukat és süteményliszteket alternatív, minőségi gluténmentes változatra cserélni.

Manapság nagyon sokan elhagyják a glutént akkor is, ha nem érzékenyek rá. Miért baj, ha baj egyáltalán az, ha valaki gluténérzékenység, cöliákia nélkül is gluténmentes diétába kezd?

A túldiétázásnak is vannak káros következményei, az egyhangú és nem megfelelően összeállított étrend súlyos tápanyaghiányt okozhat. Azt gondolom, hogy egy teljesen egészséges embernek, akinek semmiféle panasza nincs az említett ételektől, nem szükséges gluténmentes diétát tartania. Viszont azt meg kell jegyeznem, hogy nagyon sok minőségi reform gabonánk gluténmentes. Ezeket mindenkinek előszeretettel javaslom, hogy építse be az étrendjébe. Számos jótékony hatásuk van, például gyulladáscsökkentőek.

glamour plusz ikon Anya, feleség, barátnő, gyerek, dolgozó nő - A női szerepek láthatatlan terhei

Anya, feleség, barátnő, gyerek, dolgozó nő - A női szerepek láthatatlan terhei

Melyek ezek a gabonák?

Nagyon sok gluténmentes termék kukorica- vagy rizsliszttel készül, viszont ezek helyett inkább az alternatív gabonaféléket ajánlom, mint például a quinoa, hajdina, köles, amaránt, cirok vagy hüvelyesből készült termékek, mint a vöröslencséből vagy csicseriborsóból készült tészta, lencsechips és kölesgolyó.

Ezek közül is szeretném kiemelni a quinoát, ami nagyon sokrétűen használható a konyhában: köretként, salátában, fasírt alapanyagként, levesekben, kásákban vagy akár süteményeknél liszthelyettesítőnek is tökéletes. Tartalmazza mind a kilenc esszenciális aminosavat, ami nagyon ritka a növényi eredetű élelmiszerek között. Ez különösen fontos a vegetáriánusok és a vegánok számára. Magas rosttartalma elősegíti az egészséges emésztést, stabilizálja a vércukorszintet és hozzájárul a teltségérzet kialakulásához, így a fogyni vágyóknak is szuper választás.

Kiváló ásványianyag-forrás, így jó hatással van az idegrendszer működésére, támogatja a vérképzést és a csontok egészségét is. Ezen felül alacsony FODMAP-szénhidrát-forrás; könnyen emészthető, így IBS (vagy SIBO) esetén is biztonsággal fogyasztható. Az egyik legjobb nyári vacsora egy quinoa saláta friss zöldségekkel, tofuval vagy csirkemellel.