Egy hétig szorongáscsökkentő ételeket ettem: megváltoztatta az életemet
Amikor felmerült ennek a cikknek az ötlete, lázasan keresni kezdtem a szorongást csökkentő ételeket. Szinte azonnal bedarált az internet algoritmusa: receptek, listák és tippek jöttek szembe, mintha csak rám vártak volna. Még aznap este elmentettem több posztot a témában, és eldöntöttem, hogy másnaptól kipróbálom, tényleg képesek-e ezek az ételek javítani a közérzetemen.
A hét végére nem lettem új ember, de határozottan könnyebben vettem a napi feladatokat, majd egy szakértő is megerősítette, hogy a helyes táplálkozás valóban támogatja a jobb közérzetet. Merthogy a szorongásoldásra nemcsak a terápia, a meditáció vagy a gyógyszer lehet segítség, van egy sokkal hétköznapibb, mégis gyakran alulértékelt megoldás is, ez pedig az étkezés.
Mit ettem?
Az alapelv egyszerű volt, kerülni a feldolgozott, cukros, hirtelen vércukor-ingadozást okozó ételeket, és előnyben részesíteni azokat, amelyek stabilizálják az idegrendszert. Ez a gyakorlatban sok zöldséget, teljes értékű szénhidrátot, jó minőségű fehérjét és omega–3-ban gazdag alapanyagot jelentett. Egészen pontosan reggelente zabkása bogyós gyümölcsökkel és plusz fehérjével, ebédre zöldség vagy barna rizs, mellé csirkemell, hal vagy pulyka. Vacsorára lazac vagy tojás, salátával, olívaolajjal. A napközbeni nassolásban pedig mandula, szárzeller, uborka és egy kevés étcsoki segített.
A kávét nem hagytam el, viszont cukor nélkül, növényi tejjel ittam.
1. nap: Gyanúsan nyugodt délelőtt
Az első nap még placebo hatásnak gondoltam, hogy kevésbé pörögtem rá az apróságokra, mint máskor. A megszokott kávé–pékáru kombó helyett a lassú felszívódású reggeli stabilabban tartott jóllakottan. Délelőtt, amikor általában már érzem a feszültséget, meglepően higgadt maradtam.
Itt a mintaétrend, amivel bizonyítottan meghosszabbíthatod az életed
2. nap: A délutáni hullámvasút elmaradt
Kedden már konkrétan észrevettem a különbséget. Ebéd után szokott jönni a szokásos fáradtság–ingerültség kombó, de most ez sokkal enyhébben jelentkezett. A barna rizs és a pulykamell nem volt túl izgalmas menü, de a hangulatom szempontjából kifejezetten hálás voltam érte. Este ugyan hiányzott a megszokott édesség, de egy kis mandula és étcsoki elegendőnek bizonyult.
3. nap: Az esti roham elmaradt
Nálam az esti órák szoktak kritikusak lenni. Ilyenkor a gyerek fektetése után végre csend van, és végre van időm gondolkodni, és ezzel együtt túlgondolni, ráfeszülni. A harmadik napra viszont azt vettem észre, hogy a megszokott szorongásroham nem jött el. Lehet, hogy a lazacban lévő omega–3, lehet, hogy a kiegyensúlyozott szénhidrát bevitel az oka, mindenesetre jó volt ellazulni.
4. nap: Több energia, kevesebb kapkodás
Csütörtökön éreztem először, hogy a változás nemcsak a szorongáson, hanem a mindennapi szervezésen is meglátszik. Reggel volt energiám rendbe rakni a lakást, és nem éreztem azt, hogy minden percben sietnem kell. A délelőtti nyugodtság kitartott délutánig, és bár estére elfáradtam, nem kimerültségből, hanem inkább abból, hogy aktív napom volt.
5. nap: Kevésbé zaklatott alvás
Bár nem lett mély és zavartalan az éjszakám, sokkal ritkábban ébredtem fel. Molnár Zsófia táplálkozási tanácsadó és többszörös testépítő bajnok szerint ez nem véletlen. Mint nyilatkozta, a stabil vércukorszint kulcskérdés. Ha valaki este gyorsan felszívódó szénhidrátokat fogyaszt, például fehér kenyeret vagy süteményt, az éjszaka közepén leeshet a vércukra, és felébredhet. Egy fehérjében és egészséges zsírokban gazdag vacsora viszont kiegyensúlyozottabbá teszi az alvást, és közvetve a szorongást is csökkenti.
6. nap: Édes kísértés
A hatodik nap délutánjára beleszaladtam a legnagyobb kihívásba. Esküvőn voltunk, ahol rengeteg süti volt. Korábban gondolkodás nélkül megettem volna egy tálcával, most viszont megálltam, és maradtam a vacsorára felszolgált grill zöldségekkel és csirkemellnél. Nem volt olyan finom, de az este végére örültem, hogy kitartottam, mert a gyomrom könnyű maradt, és nem izgultam túl a dolgokat - pedig lett volna min aggódni.
Hogyan segíthet a gluténmentes diéta akkor is, ha nincs cöliákia?
7. nap: Könnyebb nappal
A hét végére nem azt éreztem, hogy minden gondom elmúlt, hanem hogy egyszerűen kevésbé ingadozik a hangulatom. Nem pánikmentes, nem stresszmentes, de kezelhetőbb. Reggel nem a kávéval indítottam be magam, hanem azzal, hogy ma is kihozzam a legtöbbet az étkezésemből. Hogy folytatni fogom-e a tiszta táplálkozást? Ez szinte biztos!
Megérte?
Egy hét nem elég arra, hogy bárki teljesen átalakuljon, de a hatásokat nem lehet tagadni. Kevesebb ideges kapkodás, stabilabb napközbeni hangulat, nyugodtabb alvás. Habár ezek apróságnak tűnnek, mégis hatalmas könnyebbséget jelentenek. A szorongás elleni küzdelemben tehát nemcsak a pszichológus rendelőjében, de a konyhában is sokat tehetünk. Persze a diéta önmagában nem oldja meg a problémát, de miért ne használnánk ki ezt az ingyenes és negatív mellékhatásoktól mentes lehetőséget a jobb lelkiállapot felé vezető úton?
Szakértő is megerősítette: érdemes folytatni
Molnár Zsófia szerint a táplálkozás és a lelkiállapot kapcsolata régóta ismert, mégis kevesen használják tudatosan. „Amikor verseny felkészülésben vagyok, nulla szénhidrátos napokat és alacsony szénhidrátbevitelt is beépítek, de mindig figyelek arra, hogy a szervezetem megkapja azokat a mikrotápanyagokat és zsírokat, amelyek az idegrendszer egészségéhez kellenek. Lazac, tojás, olívaolaj, zöld leveles zöldségek, ezek mind a sportteljesítményhez, mind a mentális állóképességhez hozzájárulnak.”
A profi testépítő és táplálkozási tanácsadó azt is hangsúlyozza, hogy bár a tiszta étkezés fenntartása nem mindig könnyű, ugyanis kitartást és elkötelezettséget kíván, mégis megéri. Ha kell, csomagoljunk előre tiszta ételeket, vagy egyszerűen mondjunk nemet a cukros falatokra. Szerinte ez nem különc viselkedés, hanem tudatosság kérdése. Igaz, nem kell mindenkinek testépítő diétát tartania, de a feldolgozott élelmiszerek és a cukor visszafogása, a zöldségek és a jó zsírok előtérbe helyezése már rövid távon is érezhető változást hoz.
előfizetésem
Hírlevél
