A munkahelyi elismerés csodákra képes, de félelmetes következménye lehet, ha elmarad

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Egy olyan munkakörnyzetben, ahol a stressz és a verseny gyakran háttérbe szorítják az együttműködést és a bajtársiasságot, a pozitív visszajelzések és megerősítések ereje fontosabb, mint valaha. Az elismerés nem csak egy kis kedvességet jelent; ez egy alapvető emberi szükséglet, és egy olyan hatékony eszköz, amely átalakíthatja a munkahelyi dinamikát.

Te elég elismerést kapsz a felettesedtől?
Te elég elismerést kapsz a felettesedtől?
Fotó: GLAMOUR/Getty Images

Vizsgáljuk meg ezért, hogyan alakíthatja át a pozitív visszajelzés a munkahelyedet, hogyan fokozhatja az eredményeségedet és hogyan segítheti elő egy lelkesebb, elégedettebb és motiváltabb csapat kialakulását.

A pozitív visszacsatolások tudománya

A pszichológiai kutatások alátámasztják a pozitív visszajelzés mélyreható hatását a munkavállalók motivációjára és teljesítményére. A pozitív megerősítés aktiválja az agy jutalomközpontjait, ezáltal dopamin hormonokat szabadít fel, ami javítja a hangulatot és a motivációt is fokozza.

Ez az idegrendszeri hatás nem csak jó érzéssel tölt el, hanem megerősíti a pozitív visszajelzéshez vezető viselkedést és arra ösztönöz, hogy megismételd azokat a cselekedeteket, amik a pozitív megerősítést kiváltották.

A munkahelyi elkötelezettség növelése

A munkavállalói elkötelezettség a munkahelyi siker kritikus tényezője. A Gallup tanulmányai következetesen azt mutatják, hogy az elkötelezett munkatársak eredményesebbek és kisebb valószínűséggel hagyják el munkahelyüket. A pozitív visszajelzés kulcsfontosságú szerepet játszik az elkötelezettség növelésében.

6 tévhit, aminek mindenki bedől, ha érzelmi intelligenciáról van szó

6 tévhit, aminek mindenki bedől, ha érzelmi intelligenciáról van szó

Amikor a munkavállalók elismerésben részesülnek az erőfeszítéseikért, úgy érzik, hogy értékelik és megbecsülik őket, ez pedig elmélyíti a munkájukhoz és a szervezethez való érzelmi kötődésüket. Tegyük fel, hogy marketingesként dolgozol a munkahelyeden, és úgy érzed, nem veszik figyelembe az extra erőfeszítéseidet és a hozzájárulásodat.

Úgy érzed, nem értékelnek eléggé, így a motivációd és az eltökéltséged folyamatosan csökken. Végül is miért tegyél bele olyasvalamibe extra energiákat, ahol az nem térül meg? A motivációd végül addig csökken, hogy ez hatással lesz a munkateljesítményedre is. Ezt pedig a vezetőd is észreveszi, aki végül elkezdi elismerni innovatív ötleteidet a csapatmegbeszéléseken, sőt, megkér arra, hogy a következő projektet te menedzseld.

Az elismerések végül extra löketet adnak számodra, hiszen végre észrevették a munkádat és így újra szívesen teszed bele a “többletkilómétereket” a projektekbe.

De hogyan építhetünk pozitív munkahelyi kultúrát?

Az elismerés kultúrája elősegíti a pozitív hozzáállást és a kölcsönös tiszteletet a munkatársak között. Ha a csapattagokat arra ösztönzik, hogy ismerjék el egymás hozzájárulását, az támogató és összetartó környezetet teremt. Ez a pozitív kultúra csökkenti a munkahelyi stresszt és a konfliktusokat, mivel a munkavállalók nagyobb valószínűséggel közelítenek konstruktívan a munkájukhoz és a kollégáikhoz.

Egy startup cég például egy olyan egymás közötti elismerési programot vezetett be, ahol a munkatársak kiemelkedő teljesítményükért elismerésben részesíthették egymást. Ez a kezdeményezés az együttműködés és a csapatszellem érezhető növekedéséhez vezetett, mivel a munkatársak úgy érezték, hogy nem csak a felettesük, hanem a társaik is értékelik őket.

A teljesítmény és az innováció növelése

A pozitív visszajelzés nem csak motiválja a munkavállalókat, hanem a teljesítményüket és a kreativitásukat is támogatja. Ha a munkavállalók tudják, hogy kemény munkájukat és kreatív ötleteiket elismerik, nagyobb valószínűséggel tesznek többet, mint amennyit a munkakörük megkövetelne. Ez a kiválóságra való törekvés a teljesítmény jelentős javulásához és a problémák innovatív megoldásához vezethet.

„Elegem van a főnökömből, aki levegőt venni sem hagy egyedül” - Így kezelj egy mikronmenedzselő felettest a szakértő szerint

„Elegem van a főnökömből, aki levegőt venni sem hagy egyedül” - Így kezelj egy mikronmenedzselő felettest a szakértő szerint

Vegyünk például egy szoftverfejlesztő céget, amely elismerési rendszert vezetett be az innovatív megoldások kiemelésére. Azok a fejlesztők, akik kreatív megoldásokat találtak ki összetett kódolási problémákra, nyilvános elismerésben és jutalomban részesültek. Ez a megközelítés innovációs hullámot indított el, mivel a fejlesztőket arra ösztönözték, hogy ne csak a “dobozban” gondolkodjanak, hanem újszerű ötleteket is javasoljanak.

Bevonzani a legnagyobb tehetségeket? Igen!

A munkatársak fluktuációja jelentős költségekkel jár a szervezetek számára. A pozitív visszajelzések azonban csökkenthetik a fluktuáció arányát, mivel a munkavállalók úgy érzik, hogy értékelik őket és elégedettek a szerepükkel. Ha az alkalmazottak azt tapasztalják, hogy megbecsülik őket, kisebb valószínűséggel keresnek máshol lehetőségeket.

Ráadásul egy pozitív visszajelzési kultúrájáról ismert munkahely vonzhatja a legjobb tehetségeket, akik támogató és elismerő munkakörnyezetet keresnek. Egy magas fluktuációval küzdő kiskereskedelmi vállalat elismerési programot vezetett be a probléma megoldására. A vezetőket arra képezték ki, hogy rendszeresen adjanak pozitív visszajelzéseket és nyilvánosan ismerjék el a kiemelkedő teljesítményt.

Hallottál már a pszichológia sötét triászáról? Az első kettőt mindenki ismeri, de a harmadikat csak kevesek

Hallottál már a pszichológia sötét triászáról? Az első kettőt mindenki ismeri, de a harmadikat csak kevesek

Az eredmény a fluktuációs arány drámai csökkenése és új jelentkezők beáramlása volt, akiket vonzott a vállalatnak az a hírneve, hogy megbecsüli az alkalmazottait. De hogyan csináld a gyakorlatban? A pozitív visszajelzés erejének kihasználása érdekében a szervezetek számos gyakorlati stratégiát alkalmazhatnak:

Vezessétek be a rendszeres elismeréseket!

Biztosítsátok az azonnali és rendszeres elismerést. Ha túl sokáig várunk egy teljesítmény elismerésével, az csökkentheti annak hatását, valamint az elismerő fél el is felejtheti, mi is történt pontosan, miben és milyen formában történt a hozzájárulás és az eredmény elérése, így az elismerés maga is felszínessé válhat.

A konkrétumok számítanak!

Legyetek konkrétak a visszajelzéssel. Az általános "jó munkát végeztél" vagy “ügyes vagy” típusú mondatok helyett emeld ki, hogy pontosan mit csináltak jól a munkatársak, és hangsúlyozd ki azt is, hogy értékeled a beletett munkát, energiát is.

Kitűnhetsz a munkahelyeden anélkül, hogy teljesen feláldoznád magad? Mindent az irodai harcokról

Kitűnhetsz a munkahelyeden anélkül, hogy teljesen feláldoznád magad? Mindent az irodai harcokról

Például: „Az új marketing stratégiáról szóló előadásod tanulságos és magával ragadó volt, különösen a megragadott az adatelemzés része. Biztos vagyok benne, hogy sokat dolgoztál a prezentációdon és alapos kutatómunkát is végeztél. Gratulálok ehhez a precizitáshoz és az előadásmódod is segítette a megértést.”

Vegyétek figyelembe a kollégák elismeréseit!

Támogassátok egy olyan munkahelyi kultúra kialakítását, ahol a munkatársak is elismerik egymás erőfeszítéseit. A kollégák elismerését megkönnyíthetik olyan platformok vagy megbeszélések, ahol a kollégák például megoszthatják a dicséreteket.

Nyilvános elismerések igenis számítanak

Ismerjétek el el a munkatársakat nyilvános fórumokon is, például csapatmegbeszéléseken vagy a vállalati hírlevelekben. A nyilvános elismerés felerősítheti a visszajelzések pozitív hatásait.

Az érzelmileg intelligens emberek 8 tulajdonsága - rád mennyi igaz?

Az érzelmileg intelligens emberek 8 tulajdonsága - rád mennyi igaz?

Kössétek az elismerést a céges értékekhez!

Az elismerést igazítsátok a vállalat értékeihez és céljaihoz. Ez megerősíti a szervezet sikere szempontjából legfontosabb viselkedési formákat és attitűdöket. Például, ha a cég egyik alapértéke a megbízhatóság, akkor ismerjétek el, ha a kollégák pontosan érkeznek a munkahelyükre és időben befejezik a fontos feladatokat, valamint betartják a vállalásaikat.

Képzés a vezetők számára

Biztosítsatok a vezetők számára workshopokat vagy tréningeket és coachingot a hatékony pozitív visszajelzések adásához szükséges készségek elsajátítása érdekében. A képzések segíthetnek nekik megérteni az elismerés fontosságát és azt, hogy hogyan nyújtsák azt őszintén és hatásosan.

A pozitív visszajelzés több, mint egyszerű morálfokozó stratégia; olyan átalakító erejű eszköz, amely újradefiniálhatja a munkahelyi dinamikát. Az elismerés kultúrájának előmozdításával a szervezetek növelhetik a munkavállalók elkötelezettségét, teljesítményét, kreativitását és csökkenthetik a fluktuációt.

A hatékony pozitív visszajelzési stratégiák bevezetése a pozitivitás dominó hatását hozhatja létre, amely a szervezet minden szintjét áthatja és végső soron egy sikeresebb és harmonikusabb munkahelyhez vezethet.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Egész eddigi életedben helytelenül pisiltél, és még csak nem is tudtál róla

Egész eddigi életedben helytelenül pisiltél, és még csak nem is tudtál róla

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Strandkészülődés: tippek a tökéletes bikinivonalhoz (x)

Strandkészülődés: tippek a tökéletes bikinivonalhoz (x)

Te is irodai munkát végzel? - Így válassz okosan szemüveget (x)

Te is irodai munkát végzel? - Így válassz okosan szemüveget (x)

Nem tudod, hogyan pakolj be mindent a bőröndbe? - Ezzel a 3 lépéssel biztosan semmi nem marad otthon! (x)

Nem tudod, hogyan pakolj be mindent a bőröndbe? - Ezzel a 3 lépéssel biztosan semmi nem marad otthon! (x)

Te tudod, mi a legjobb időpont a nyaralásra? - Most megmutatjuk! (x)

Te tudod, mi a legjobb időpont a nyaralásra? - Most megmutatjuk! (x)