A dietetikus zseniális módszerével akkor is minőségi ételeket ehetsz, ha alig van időd főzni
Sokan éreztük már azt, hogy egyszerűen nincs időnk főzni. A munkánk, a családunk és a teendőink sora mellett olykor úgy tűnhet, hogy finom, egészséges, saját magunk által készített ételeket enni egyenesen luxus. Jó hír viszont, hogy egy kis tudatossággal igenis rendszeresen tápláló és ízletes ételeket varázsolhatunk az asztalra.
Ezeket láttad már?
Szerencsére rengeteg egyszerű, gyors és tápláló megoldás létezik, amelyekkel akár a legzsúfoltabb napokon is könnyedén főzhetsz. Székely Bernadett dietetikus tippjeivel most megtudhatod, hogyan teheted a főzést stresszmentessé és játékossá, anélkül, hogy folyton lemondanál a változatos, egészséges ételekről, emellett azt is elárulja, hogy milyen egyéb megoldásokban érdemes gondolkodnunk.
Nem kell órákat a konyhában töltenünk
Mindenekelőtt fontos tisztázni, hogyan is jutunk el oda, hogy kimondjuk magunknak: „Nincs időm főzni”. A szakértő mindenekelőtt hangsúlyozza azt a gyakori jelenséget, hogy a főzésre egy hosszadalmas folyamatként tekintünk. „Így valóban könnyű azt gondolni, hogy nincs időnk rá. Pedig rengeteg gyorsan és egyszerűen elkészíthető recept létezik, ami nem utolsó sorban egészséges is.”
Bernadett hozzáteszi, hogy sokan akkor kezdenek el gondolkodni azon, mit egyenek, amikor már nagyon éhesek – ilyenkor pedig általában a gyors és kényelmes megoldást választják. Valakik pedig egyszerűen túl nagy elvárásokat támasztanak magukkal szemben: ha főzés, akkor legyen „rendes étel”, több fogással, sok előkészülettel. Pedig a legtöbb egészségtudatos étel a dietetikus szerint nem bonyolult. „Amennyiben ismerünk pár alapreceptet, utána tetszőlegesen variálhatjuk, legyen szó egy salátáról, wrapről vagy egytál ételekről.”
Ezekkel a trükkökkel sok időt spórolhatsz
- A főzés mindig a bevásárlással kezdődik, így egy előre megírt bevásárlólistával is időt spórolhatunk. Készíts egy alap bevásárlólistát, ahol külön-külön feltünteted, milyen fehérjeforrást, zöldséget, gyümölcsöt, köretnek valót vagy nassolnivalót szeretnél fogyasztani az adott héten. Így egyszerűen csak kitöltöd a bevásárlás előtt. Használj szezonális alapanyagokat, illetve felkereshetsz termelői piacokat is.
- Vasárnap akár előre megtisztíthatjuk, feldarabolhatjuk a héten felhasználni kívánt zöldségeket, főzhetünk egy nagyobb adag köretet, ezek hűtve napokig elállnak.
- Vannak egytepsis ételek, amikor egy tepsin el tudjuk készíteni a főételt és a köretet is. Itt nem csak a főzésen, hanem még a mosogatáson is időt spórolunk.
- Ha főzöl, főzz dupla adagot és dobozolj. Így egy főzéssel akár több napra is meglesz a betevőd. De akár kisebb adagokat le is fagyaszthatsz, így később csak elő kell venned.
Évekkel tovább élhetsz a világ egyik legegészségesebb ételével, ha elég gyakran eszel belőle
Mi kerüljön a spájzba, fagyasztóba?
Vannak olyan alapanyagok, amelyek tartósak és sokféleképpen felhasználhatóak. Ezekből 1-1 csomagot érdemes otthon elraktározni a dietetikus szerint. „Rakhatunk el adagonként húsokat, halat. Jó ötlet még tartani otthon egy-egy bab vagy csicseriborsó konzervet, és ne becsüljük le a mirelit zöldségeket és gyümölcsöket sem.”
Tervezz előre az egészségedért
A szakértő szerint az étkezések megtervezése nagyon sokat segíthet abban, hogy kiegyensúlyozottabban és tudatosabban étkezzünk. Amikor ugyanis előre átgondoljuk, mit fogunk enni, kevésbé csúszunk bele az impulzív választásokba, például gyorsételekbe vagy nassolásba. Így könnyebb biztosítani a megfelelő tápanyagbevitelt, és még pénzt és időt is spórolhatunk.
„Hetente egy alkalommal érdemes megtervezni a következő heti ételeket. Ez alapján bevásárlólistát készíteni, az otthoni készletet ellenőrizni, majd néhány egyszerű, jól variálható ételt készíteni nagyobb adagban (fehérje + köret + zöldség/saláta).” Nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogyan lehet motivált maradni, hogy ne a gyors, de egészségtelen megoldásokhoz nyúljunk, amikor úgy érezzük, időhiánnyal küzdünk. „A motiváció nem arról szól, hogy mindig legyen kedvünk főzni – inkább arról, hogy legyenek kéznél könnyű és gyors jó megoldások. A főzésre ne feladatként tekintsünk, hanem próbáljunk meg játékosan, kreatívan hozzáállni” – javasolja a dietetikus.
Gyors, okos megoldások a rohanós napokra
A dietetikus szerint az alábbi módszerek sokat segíthetnek a rohanós napokon:
- Tarts megmentő ételeket otthon: fagyasztott zöldség, fagyasztott csirkemell, tonhal konzerv, gyors köretek (bulgur, kuszkusz). Ezekből 10 perc alatt kész az ebéd vagy vacsora.
- Legyen mindig egy B-terved: írj össze 5 olyan ételt, amihez mindig van alapanyag otthon, és tudod, hogy gyors. Ha fáradt vagy, nem gondolkodsz, csak választasz.
- Adagolj ki előre kis mennyiségeket: pl. dió, aszalvány, hummusz, zöldség hasábok. Így kevesebb a kísértés az édességekre, péksütire.
- Legyen szem előtt a cél: pl. egy jegyzet/idézet a hűtőn vagy háttérkép a telefonon, ami emlékeztet arra, miért fontos számodra az egészséges táplálkozás (jobb közérzet, jobb forma, magasabb energiaszint, sportteljesítmény).
A lényeg: ne akarjuk mindennap megváltani a világot. Elég, ha kicsit tudatosabban készülünk, és máris gördülékenyebben fog menni a főzés.
– mondja végezetül Bernadett.