Ez a 4 sajt csodát tesz a testeddel, és még a vérnyomást is csökkenti
A magas vérnyomás napjaink egyik legelterjedtebb egészségügyi problémája, különösen az idősebb korosztály körében. Sokáig tünetmentes maradhat, így nem ritka, hogy csak akkor derül fény rá, amikor már komoly szövődmények – például szívinfarktus vagy stroke – alakulnak ki. Ezért is fontos, hogy megelőzésképpen odafigyeljünk az életmódunkra, a tudatos táplálkozást is beleértve.
Ezeket láttad már?
Bár a sajtokat sokan automatikusan kizárják az egészséges étrendből, valójában mértékkel fogyasztva számos fajtájuk büszkélkedhet különféle előnyökkel, beleértve a természetes vérnyomáscsökkentő hatást. A Mirror nemrég négy olyan sajtot is megnevezett, amelyből valószínűleg bátran ehetsz még akkor is, ha tudatosan figyelni szeretnél a vérnyomásodra. Mutatjuk, melyekről is van szó pontosan!
Svájci típusú sajt
Ha alacsony nátriumtartalmú sajtot keresel, egy svájci típusú sajt, például az emmentáli remek választás lehet. Lauren Trahan regisztrált dietetikus szerint: „A svájci sajt nátriumtartalma a legalacsonyabb, mindössze 54 milligramm unciánként (kb. 28 gramm). Nem olyan erősen feldolgozott, így természetes módon alacsonyabb nátriumtartalmú sajt.” Emellett bővelkedik kalciumban is – egy adag nagyjából 252 milligrammot tartalmaz a vérnyomás-szabályozásban is fontos ásványi anyagból.
Mozzarella
A friss mozzarella mértékkel szintén jó választás lehet: egyes márkákból egy adag nagyjából 85 milligramm nátriumot tartalmaz, ami jóval alacsonyabb sok más sajt nátriumtartalmához képest. Ugyanakkor fontos tudni, hogy a nátriumtartalom típusonként és márkánként is jelentősen eltérhet – így vásárláskor érdemes megnézni az adott termék címkéjét. Értékes kalcium‑ és fehérjeforrásként pedig a friss mozzarella remekül kiegészíthet tápláló salátákat vagy szendvicseket is.
Kecskesajt
A kecskesajt egy különlegesebb, tápanyagokban gazdag opció lehet. Susie Polgreen dietetikus az Eating Wellnek úgy nyilatkozott, hogy a legjobb választás lehet a vérnyomás szempontjából, mivel egyes fajták nagyjából 28 grammonként 118 milligramm nátriumot és 85 milligramm kalciumot tartalmaznak. Ráadásul sokak számára könnyebben emészthető, mint a tehéntejből készült sajtok, és a karakteres ízvilága is feldobhatja a mindennapi fogásokat.
7 cinkben gazdag étel, ami pajzsként véd az influenzaszezon alatt
Ricotta
A ricotta különösen gazdag kalciumban, egy fél csészényi adag (kb. 120 gramm) nagyjából 289 milligrammot tartalmaz ebből a szervezet számára fontos ásványi anyagból. A nátriumtartalma közben viszonylag alacsony, ugyanekkora mennyiségben mindössze 135 milligramm található. Krémes állaga miatt kiváló alapja lehet számos desszertnek, de különféle sós ételekhez is remekül illik.
Mit mond a tudomány?
Az Eating Well és más egészségtudatos táplálkozással foglalkozó források szerint bizonyos tejtermékek – különösen az alacsony zsírtartalmúak – szerepet játszhatnak a vérnyomás csökkentésében. Egy tanulmány szerint: „A kalciumbevitel növelése enyhén csökkenti mind a szisztolés, mind a diasztolés vérnyomást.” A kutatók hozzátették, hogy ez a magas vérnyomás megelőzésében is szerepet játszhat, és még a kis mértékű vérnyomáscsökkenés is fontos egészségügyi hatással bírhat az érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésében.
Egy másik kutatás eredményei szintén megerősítették, hogy az alacsony zsírtartalmú tejtermékek fogyasztása összefüggésbe hozható az alacsonyabb vérnyomással. A tejtermékekben található tápanyagok – például a foszfor és a kalcium – hozzájárulhatnak a kedvező vérnyomásértékekhez.
Amit mindenképp tudnod kell
Természetesen, ha magas vérnyomással küzdesz, vagy hajlamos vagy rá, az első és legfontosabb lépés, hogy orvoshoz fordulj. A kiegyensúlyozott étrend (amelynek az összeállításában dietetikus szakértő segítségét is érdemes lehet kérned) azonban hatékony eszköz lehet a megelőzésben és a mindennapi vérnyomáskezelés támogatásában – és igen, ebben sok esetben még a sajt is szerepet kaphat!