Így hat a testedre, ha éhgyomorra iszol vizet

A víz életünk lételeme, és bele sem gondolunk, hogy mekkora kincs van a kezünkben. A gyomrunkban minden elfogyasztott étel áthalad, de a víz tisztító erejének köszönhetően sokkal jobb dolgok is történnek, mint azt elsőre gondolnád - főleg éhgyomorra.

Így hat a testedre, ha éhgyomorra iszol vizet
Fotó: puhhha/Getty Images

Amikor vizet iszunk, az többek közt a gyomrunkat is érinti, és megtisztítja az összes ételmaradéktól, ami a falai mentén van. Ez pedig hatalmas segítség a felesleg, illetve a méreganyagok eltávolításában, sőt gyakorlatilag az egyik leghatékonyabb tisztítási módszer, amelyre mindannyiunknak szüksége van. De még jobbat tehetünk a testünknek, hogy ha már reggel, éhgyomorra is iszunk vizet, és nem is akárhogyan.

Ideális reggeli rutin lehet

A japánok, akik híresen sokáig élnek, évszázadok óta hatalmas szerepet tulajdonítanak a vízivás mikéntjének. Sem hideg, sem forró vizet nem fogyasztanak. Nagy mennyiségű langyos vizet viszont annál inkább, már éhgyomorra is. Meglátod, csodát tesz majd veled, ha az életmódodba beépíted ezt a szokást.

Gyakorlatilag csak annyi a dolgod, hogy reggel éhgyomorra igyál körülbelül 600 ml vizet, még fogmosás előtt. Ezután megmoshatod és kiöblítheted a szádat, de a következő 45 percben ne egyél semmit. 60-90 perc elteltével viszont már kifejezetten fontos, hogy egyél egy finom, tápláló reggelit. Majd ismét ne egyél nagyjából 2 órán keresztül. Ha ugyanis rendszeresen így indítod a napodat, jelentős változásokat észlelhetsz majd magadon.

Megtisztul a bélrendszered

A reggeli bőséges vízfogyasztás az egyik legjobb módja annak, hogy természetes módon kitisztuljanak a beleid. Ha pedig egyébként is problémáid vannak a bélmozgással, még látványosabb eredményeket tapasztalhatsz majd meg. Azzal viszont számolnod kell, hogy ha eddig nem szokott hozzá a szervezeted a jelentősebb reggeli vízmennyiséghez, eleinte szinte biztos, hogy gyakrabban kell felkeresned a mosdót. De ez teljesen természetes.

Mennyi vizet kellene inni egy nap?

Jobb lesz az étvágyad

Lehet, hogy eddig a felkelést követő órákban egyáltalán nem is kívántad a reggelit, de ha vízzel indítod a napodat, az még a korai evéshez is meghozhatja a kedvedet. Az üres gyomorra történő vízivás ugyanis kiüríti a gyomrot, utat engedve a jó étvágynak és a reggelinek, amelyet sokan abszolút jogosan tartanak a nap legfontosabb étkezésének. Olyannyira, hogy még ha csak 1-2 tápláló falatot is eszel, már azzal sokat tehetsz az egészséged megőrzése érdekében.

Megelőzheted a fejfájást

Úgy érzed, hogy alapvetően egészségesen táplálkozol, mozogsz, és talán még káros szenvedélyed sincs, mégis gyakran fáj a fejed? Sokszor nem is gondolunk rá, de ennek egyik leggyakoribb oka a dehidratáltság. A kellő mennyiségű vízivás - különösen éhgyomorra - viszont biztosítja a szükséges hidratálást a sejtek számára, ezzel megelőzve a fejfájást. Ha viszont bőséges folyadékfogyasztás mellett is sokszor kínoz a fejfájás, feltétlenül keresd fel a háziorvosodat.

Könnyebben leadhatsz néhány kilót

Bosszant néhány kiló, vagy csak úgy érzed, hogy éppen szükséged van valamire, amivel megtöltheted a gyomrod anélkül, hogy kalóriát vinnél be? Akkor igyál vizet, méghozzá éhgyomorra. Így ugyanis még a puffadás érzését is csökkentheted azáltal, hogy könnyebben kiürülnek a felesleges anyagok a szervezetedből. A víz ráadásul javítja az anyagcserét is, így segít a fogyásban.

Szebb lesz a bőröd

A fejfájáshoz hasonlóan a bőröddel is megtörténhet, hogy úgy érzed, a legtöbb dolgot jól csinálod, egészségesen élsz, és mégsem azt tapasztalod vagy látod viszont a tükörben, amit szeretnél. A dehidratáltság ugyanis a bőrödet is erősen érintheti. Az éhgyomorra történő vízivás ezzel szemben még a pórusokat is kitisztítja, és segít, hogy ragyogjon a bőröd, ezáltal pedig sokkal jobban érezhesd magad a bőrödben.

Forrás: lybrate.com

Még több egészséges szokás, amit könnyen elsajátíthatsz:

Ez is érdekelhet

Ilyen apa valójában Károly király a család egyik fotósa szerint

Ilyen apa valójában Károly király a család egyik fotósa szerint

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói