A magyarok alig esznek belőle, pedig az egészséges bélrendszer alapja

2025. július 17.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ha arról van szó, mit együnk a rohanó mindennapokban, ha arról van szó, mit együnk, sokan igyekszünk gyors, finom és könnyen elérhető megoldásokat választani. Közben azonban nem szabadna megfeledkeznünk arról sem, hogy legalább többségében egészségtudatos választásokra törekedjünk. Szoktál például figyelni arra, hogy elegendő rostot vigyél be a szervezetedbe? Ha eddig még nem, bőven van okod arra, hogy ezentúl így tegyél.

Biztos, hogy mindent megteszel a bélflórád egészségéért?
Biztos, hogy mindent megteszel a bélflórád egészségéért?
Fotó: nensuria/Getty Images

A rostok többet tesznek értünk, mint azt a legtöbben elsőre gondolnánk: támogatják a bélflóránk egészségét, a vércukorszintünk szabályozását, sőt, még a jóllakottság érzését is erősítik. Mégis gyakran megfeledkezünk róluk. Tapolcsányi Anna dietetikus elárulja, mit tehetünk azért, hogy a rostok megfelelő módon a mindennapjaink részei legyenek, és azt is, mi mindent nyerhetünk azzal, ha hosszú távon is odafigyelünk erre.

A testünk elképesztő munkát végez

A dietetikus mindenekelőtt arra emlékeztet, hogy az emberi szervezet csodálatos. Hosszú évtizedekig teszi a dolgát, és amikor rendben zajlanak a dolgok, általában nem is foglalkozunk vele. Pedig az emberi szervezet egyensúlya, megfelelő működése alapvetően függ az egészséges, jól működő emésztőrendszertől.

„A tápcsatorna teljes hossza kb. 9 méter; a vékonybélfal mikrobolyhainak összfelülete akkora, mint egy teniszpálya. Immunműködésünk 70-80%-a az emésztőrendszerhez köthető, itt található a legtöbb immunsejt (Soltész Erzsébet – Gajda Zoltán: A rost jó!).

Egyre több tudományos publikáció szól arról, hogy a mikrobiom folyamatosan kommunikál az aggyal a bél-agy tengelyen keresztül. Utasítani tudja az agyat például az immunfunkciók beindítására vagy gyulladási folyamatok leállítására” – mondja a dietetikus, kiemelve, hogy a mikrobiom egyensúlyának, az emésztőrendszer egészségének fenntartásában a rostdús étrend kulcsfontosságú.

Ez történik a beleiddel és az idegrendszereddel, ha túl sok kávét iszol

Ez történik a beleiddel és az idegrendszereddel, ha túl sok kávét iszol

Óriási szerepe van a rostoknak

A dietetikus hangsúlyozza: a rostok olyan összetett szénhidrátok, amelyeket a szervezetünk nem képes lebontani, azaz szinte változatlan formában és mennyiségben jutnak a vastagbélbe. Közben rengeteg dolog történhet velük: oldódhatnak, duzzadnak, sűrűsödnek, megkötnek dolgokat, fermentálódnak. Az, hogy hogyan hatnak a bélflórára, leginkább attól függ, mi történik velük az emésztőrendszeren áthaladva.

Ahhoz, hogy minél gazdagabb legyen a bélflóra, minél jobban tudjon működni, a szakértő szerint annál többféle rostra van szükség. „Nem kell feltétlenül tudni, milyen élelmiszerben milyen típusú rost van, és az mire hat. Egyszerűen csak fogyasszunk minél változatosabban a rostban gazdag élelmiszerekből” – tanácsolja a szakember, hozzátéve, hogy a teljes értékű gabonafélék, hüvelyesek, olajos magvak, zöldségek, gyümölcsök jó választások lehetnek.A rostok előnyös tulajdonságai a szakértő szerint:

Támogatják az emésztést

  • Fokozzák a bélmozgást, így megelőzik a székrekedést.
  • Segítenek a széklet megfelelő állagának kialakításában.
  • Támogatják az egészséges bélműködést és csökkentik az aranyér vagy divertikulózis (vastagbél kiöblösödés) kialakulásának kockázatát.

Táplálják a bélflórát

  • A fermentálható rostok prebiotikumként viselkednek, táplálják a jótékony baktériumokat.
  • Rövid szénláncú zsírsavak (SCFA-k) keletkeznek, amelyek táplálják a bélhámsejteket, elősegítik a megfelelő működést

Segítik a vércukorszint szabályozását

  • Lassítják a szénhidrátok felszívódását, így mérsékelik a vércukorszint-ingadozást.
  •  Javíthatják az inzulinérzékenységet, így szerepet játszanak a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében.

Csökkenthetik a koleszterinszintet

  • Egyes oldható rostok (pl. zabban található béta-glükán) megkötik az epesavakat, így csökkentik az LDL („rossz”) koleszterinszintet.

Hozzájárulnak a testsúly szabályozásához

  • Növelik a teltségérzetet, így segíthetnek a túlevés elkerülésében.
  • Lassítják az emésztést, ezáltal hosszabb ideig biztosítanak jóllakottságérzést.

Védenek a krónikus betegségekkel szemben

5 alvási szokás, ami borzasztóan hathat az idegrendszeredre és az emésztésedre, és még csak nem is tudsz róla

5 alvási szokás, ami borzasztóan hathat az idegrendszeredre és az emésztésedre, és még csak nem is tudsz róla

A kellő mennyiséget sokféleképpen bevihetjük

„A szakmai szervezetek felnőtteknek szóló rostbeviteli ajánlásai napi 30–45 gramm bevitelét javasolják. Idős korban is 30-40 gramm rostot tartanak előnyösnek a gyakori krónikus székrekedés és az emésztőrendszeri elváltozások megnövekedett kockázata miatt. A hazai ajánlás gyerekeknél 0,5 gramm/ttkg, de összesen legfeljebb 25 gramm élelmi rostot javasol” – árulja el a dietetikus.

A szakértő azt is kiemeli, hogy a legutóbbi, 2019-es országos tápláltsági állapot felmérés eredményei alapján ettől jelentősen elmarad a hazai átlagos rostfogyasztás. Pedig sok lehetőség van arra, hogy kellő mennyiégű rostot vigyünk be a szervezetünkbe.

„Több-kevesebb élelmi rostot minden növényi alapanyag tartalmaz, így a változatosság és a napi több adag elfogyasztása tűnik jó stratégiának. Az étrendünk legyen a lehető legszínesebb, fogyasszuk napi rendszerességgel természetes rostforrásokat! A kiegyensúlyozott étrend összeállításához kiváló iránymutatást találunk a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által kidolgozott OKOSTÁNYÉR® táplálkozási ajánlásban” – hívja fel rá a figyelmet Anna.

„Kemoterápia után mentem államvizsgázni” – Egy bátor nő visszaemlékezése arról, hogyan győzte le a leukémiát

„Kemoterápia után mentem államvizsgázni” – Egy bátor nő visszaemlékezése arról, hogyan győzte le a leukémiát

A szakértő szerint az alábbi módszerek sokat segíthetnek:

  • Fogyassz legalább napi 5 adag zöldséget, gyümölcsöt.
  • Fogyassz napi 3 adag gabonafélét, ebből legalább egy adag teljes kiőrlésű legyen (rostdús gabonafélék, pl.: teljes kiőrlésű búza vagy rozs, zab, bulgur, barna rizs, köles, árpagyöngy, hajdina, quinoa).
  • Fehérjeforrásként húsok helyett alkalmanként válassz hüvelyeseket
  • Hetente 2-3 alkalommal fogyassz kis maréknyi sótlan olajos magvat, például dió, mandula, tökmag, napraforgómag.

Csomagolt termékeknél a tápértékjelölésre és a csomagoláson feltüntetett információkra támaszkodhatunk a dietetikus szerint. „A tápanyag-összetétel alapján akkor közölhető egy termékről, hogy élelmirost-forrás, ha élelmirost-tartalma legalább 3 g/100 g vagy 100 kalóriára vetítve több mint 1,5 g. Élelmi rostban gazdag egy termék, ha élelmirost-tartalma 6 g/100 g vagy 100 kalóriára vetítve meghaladja a 3 grammot.

Érdemes például a pékáru vagy snackek vásárlása esetén megnézni a rosttartalmat, termékeket összehasonlítani, mert nagy különbségek lehetnek közöttük. Mindig válasszuk a rostban gazdagabb termékeket.”

Ez a fűszer az egyik legnagyobb kincs, sokan mégsem tudnak róla: minden konyhában ott a helye

Ez a fűszer az egyik legnagyobb kincs, sokan mégsem tudnak róla: minden konyhában ott a helye

Mi a helyzet a rostkiegészítőkkel?

Manapság sokféle rostkiegészítővel is találkozhatunk, a szakértő szerint azonban elsősorban semmiképp nem az ilyen termékekre érdemes támaszkodnunk. „Dietetikusként fontosnak tartom a „Food first” elvet. Ez azt jelenti, hogy amilyen tápanyagot csak lehet, azt élelmiszerekkel vigyünk be a szervezetbe, és ne étrend-kiegészítőkkel. Ha ez valami miatt nem lehetséges, akkor szóba jöhetnek rostkiegészítők is. De fontos, hogy dietetikus szakember javaslatára, és vele egyeztetve, mert a túlzott rostbevitel káros is lehet.”

Ha kevés a rost, több lehet a kockázat

„Már évtizedekkel ezelőtt összefüggést találtak a fejlett világ rostszegény táplálkozása és számos krónikus betegség előfordulásának gyakorisága között (pl. a székrekedés, a diverticulitis, a vastagbélrák, a krónikus elhízás, a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek). A modern diagnosztikai eszközöket is bevető kutatások ezt megerősítik: a fejlett világ „nyugati”, rostszegény étrendje mellett egyes jótékonynak ítélt baktériumtörzsek aránya csökkenhet, és a kóros törzsek túlszaporodhatnak.”

A dietetikus azt is kiemeli, hogy minden betegség háttere összetett, és nincs direkt ok-okozati kapcsolat a kialakulásuk és az elégtelen rostfogyasztás között. Az viszont tény, hogy a természetes rostforrásokban gazdag étrend előnyös az egészségünkre.

A 12 perces vérnyomáscsökkentő módszer, ami olyan hatásos, mint a gyógyszer, csak sokkal természetesebb

A 12 perces vérnyomáscsökkentő módszer, ami olyan hatásos, mint a gyógyszer, csak sokkal természetesebb

Ugyanakkor az is fontos, hogy túlzásba se essünk. „A napi 50 grammot meghaladó rostfogyasztást már túlzónak tartják, amely emésztési panaszokhoz, felszívódási problémákhoz is vezethet. A túlzott rostbevitel, főleg elégtelen folyadékfogyasztás esetén székrekedést, szélsőséges esetben bélelzáródást okozhat.”

A mértékletesség is kulcsfontosságú

A szakértő szerint az élelmirost-bevitelre a mértékletesség mellett a fokozatosság elve is igaz. „Rostszegény táplálkozást folytatóknál még egészséges emésztőrendszer esetén is panaszokat okozhat egy nagyobb adag rostdús étel.

Ami fontos, hogy egyszerre kis mennyiséget fogyasszunk és fokozatosan növeljük a bevitt mennyiséget. Puffadást ilyenkor is tapasztalhatunk, de ez annak is a jele, hogy a bélbaktériumok elkezdték fermentálni a rostokat – idővel és kitartó rostfogyasztással ezeknek a panaszoknak mérséklődniük kell.”

Elhúzódó panaszok esetén személyre szabott étrend összeállításához érdemes dietetikus szakember segítségét kérni. „És emellett folyadék, folyadék, folyadék – leginkább víz formájában, napi legalább 2-3 liter. Nyári kánikulában és intenzív sportolás mellett akár többre is szükség lehet” – hangsúlyozza Anna.

A kis lépések is sokat számíthatnak

„A mikrobiom mennyiségi és minőségi összetételét számos tényező befolyásolja, pl., a genetikai háttér, az étrend, a környezet, a betegségek és gyógyszeres kezelések. Minden ember mikrobiomja egyedi, ám nem állandó, összetétele rendkívül gyorsan változhat.

Nem kell mindent megváltoztatni az étrendedben. Már kis lépésekkel is sokat tehetsz – például ha teljes kiőrlésű kenyeret választasz, több zöldséget pakolsz a tányérodra, teszel pár kanál zabkorpát a joghurtodba vagy a fasírtba zsemlemorzsa helyett, vagy beiktatsz heti néhány hüvelyest tartalmazó fogást. A szervezeted hálás lesz érte.

Kezdd el még ma, mert a változás hatásait hamar érezni fogod: könnyebb emésztés, jobb közérzet, kiegyensúlyozottabb energia- és vércukorszint” – tanácsolja végezetül Anna.

Glamour Napok Banner
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Megvan a magyarázat, miért félsz annyira elengedni embereket és kapcsolatokat

glamour plusz ikon Megvan a magyarázat, miért félsz annyira elengedni embereket és kapcsolatokat

Friss, szenvedélyes, misztikus: merész Versace illatok ajándékba (x)

Friss, szenvedélyes, misztikus: merész Versace illatok ajándékba (x)

A dolog, amiről senki sem beszél szülés után – pedig minden anyát érint (x)

A dolog, amiről senki sem beszél szülés után – pedig minden anyát érint (x)

Mit tud a TikTokon felkapott BaByliss Air Wand? Kipróbáltuk! (x)

Mit tud a TikTokon felkapott BaByliss Air Wand? Kipróbáltuk! (x)

Nincs ajándékötleted? Így lesz a bizonytalanságból tökéletes karácsonyi meglepetés (x)

Nincs ajándékötleted? Így lesz a bizonytalanságból tökéletes karácsonyi meglepetés (x)